Companiile fac mereu investitii ale caror rezultate se vad in timp.
Si SEO este o astfel de investitie deoarece, spre deosebire de social media marketing si reclame, rezultatele acestuia se vad in timp. De acest lucru trebuie sa fie constiente toate persoanele care incep sa investeasca in SEO si se asteapta sa vada rezultate pe loc.
Una dintre cele mai mari greseli pe care oamenii le fac este sa creada ca SEO este gratis. Da, intr-adevar, nu bagi bani la fel ca si in reclame, insa sunt o multime de alte costuri care implica un SEO facut ca la carte si de care sa fii constient.
O alta gresala este aceea sa crezi ca SEO doar se intampla publicand orice pe site sau pe retelele sociale si nu ca trebuie sa depui eforturi pentru a avea rezultatele asteptate.
De ce este SEO o investitie
Stii cum se zice ca nimic in viata nu este gratis – mai ales in business – iar acest lucru este cat se poate de adevarat.
Si SEO este o investitie si, inainte sa te apuci in a-l folosi pentru a-ti creste businessul, trebuie sa stii cum sa iti imparti bugetul in functie de mai multe puncte pe care sa le ai in vedere.
1. Oamenii
Cea mai importanta resursa in orice companie sunt oamenii: de la cel mai mic nivel la cel mai mare.
Si atunci cand vorbim de SEO, acesta este facut – inca – de oameni si este important sa ii ai alaturi de tine pe cei mai buni din domeniu.
Acum nici distanta nu mai este o problema, mai ales ca acest job se poate desfasura din orice colt al lumii. Daca ai gasit intr-o alta tara un colaborator care se potriveste si cu restul echipei, nu trebuie sa eziti in a colabora cu acesta. Sau in alt oras din Romania.
Daca insa nu ai inca un buget de investit in persoane care sa fie angajate full time pe un asemenea job, ai intotdeauna posibilitatea de a angaja o agentie de comunicare care sa te ajute cu strategiile si implementarea SEO.
In functie de senioritatea persoanelor pe care le angajezi va diferi si bugetul pe care trebuie sa il alegi pentru fiecare in parte.
2. Continutul
Al doilea cel mai important lucru dupa oameni atunci cand vorbim despre SEO este continutul.
Fie ca alegi sa angajezi persoane in-house pentru a se ocupa de continutul pentru site si tot ceea ce tine de SEO on si off-page in general; sau alegi o agentie cu care sa colaborezi in acest sens, trebuie sa pui pe masa tot ce ai mai bun si din acest punct de vedere.
Rareori vei putea sa gasesti oameni care sa faca si strategie SEO, si continut si implementare. Acestia sunt numiti unicorni si trebuie sa tii bine de ei.
Sau, mai usor, poti sa iti formezi o echipa din oameni pentru fiecare task in parte si asa vei sti ca ai parte de experti care isi vor duce treaba la bun sfarsit fara a intra des in burn out.
3. Instrumente
Si in SEO, ca si oricare alt demers de pe internet cei care activeaza se ajuta de diverse instrumente pentru a putea sa faca o treaba cat mai buna din toate punctele de vedere.
De asemenea, aici ne referim si la cele de invatare si perfectionare de care ai nevoie pentru a tine pasul intr-un domeniu atat de competitiv si care se schimba cel putin o data pe an.
Aceste 3 elemente de baza te vor ajuta sa ajungi in primele cautari pe Google. Investind bugetele necesare pentru fiecare dintre ele poti sa fi sigur ca vei vedea rezultatele dupa o anumita perioada de timp.
Masoara Return of Investment cu SEO
Cel mai bine poti sa cuantifici impactul SEO prin trafic si incasari.
Orice om de marketing trebuie sa cunoasca traseul persoanelor cand vine vorba despre interactiunea cu un brand:
-
cunoasterea;
-
gandul de a cumpara;
-
decizia ferma de a cumpara.
In fiecare pas de-a lungul acestui funnel oamenii se asteapta sa primeasca o alta informatie despre branduri si despre produse, asa ca un om bun de SEO va sti ce si cand sa livreze in asa fel incat cei care citesc mesajul sa treaca de la un pas la urmatorul in funnel si, la sfarsit, sa ia decizia de cumparare.
Fa in asa fel incat sa updatezi siteul tau si informatiile afisate o data la ceva vreme in asa fel incat sa fie in ton cu realitatea in care traim si oamenii sa se regaseasca in ceea ce afla de la tine.
Bugetul pentru SEO
Categoriile companiilor se impart de la mici, la mijlocii si mari.
Fiecare in parte are un anume buget alocat pentru SEO si oamenii pe care ii angajeaza sa se ocupa de acest domeniu atat de important atunci cand vine vorba despre vizibilitate si profitul pe care il vei avea dupa ce SEO incepe sa isi faca efectele.
Partea cea mai buna este ca, odata cu cresterea profitului creste si afacerea si bugetul alocat pentru comunicare.
Beneficiile SEO
Chiar daca vin mai tarziu decat in cazul reclamelor, beneficiile SEO sunt de multe ori mult mai vizibile si pe termen mai lung.
SEO va functiona mereu, deoarece oamenii vor pune tot timpul intrebari si motoarele de cautare vor reda mereu raspunsuri.
Astfel, cu cat siteul tau si businessul tau sunt mai pregatite pentru a raspunde acestora, cu atat mai mult succes vei avea.
Tactici SEO in care sa investesti pentru a avea cele mai bune rezultate
Acestea sunt cele de baza, de la care orice afacere ar trebui sa porneasca.
1. Viteza de incarcare a paginii
Tot ceea ce se incarca in peste 3 secunde este rau. In ziua de azi oamenii sunt obisnuiti cu viteza si nu mai au rabdare sa stea minute in sir sa se incarce o pagina de net.
Imbunatateste viteza de incarcare a paginilor de pe site si ii vei castiga pe cei care ajung la el.
2. Continut relevant
Iti doresti sa ai imaginea si sa vii cunoscut ca un lider in domeniul in care activezi.
Lucrul acesta poate fi aratat si cu ajutorul continutului pe care il afisezi atat pe site, cat si pe retelele sociale.
3. SEO tehnic
Aici ne referim atat la partea de imbunatatire a vitezei websiteului, cat si instalarea de certificate, modificarea linkurilor si optimizarea siteului pentru mobil.
Cand sa nu investesti in SEO
Chiar daca SEO este in mare parte benefic, exista si anumite situatii in care nu merita sa investesti timp si resurse pentru acesta:
-
daca produsul tau este inca la inceput si nu ai habar de ce anume sa scoti in fata;
-
daca folosesti sisteme de afiliere si asta este tot ceea ce faci;
-
daca crezi ca doar partea de link building este importanta;
-
daca nu ai resursele si bugetul necesar pentru a investi intr-un SEO bine facut.
SEO are nevoie de timp, resurse si oamenii potriviti pentru a-si face efectul in modul in care te-ai astepta. Insa daca ai ajuns cu afacerea ta la nivelul in care sa ai nevoie de SEO si bugetele necesare, ar fi mai mare pacatul sa nu-i dai o sansa!