Sa ajungi pe primele locuri in cautarile Google este cel mai dorit lucru si nimeni nu poate sa nege asta. Pentru a ajunge la acest rezultat trebuie sa depui efort constant care nu se vede in 1-2 saptamani, ci mai degraba pe parcursul a catorva luni.
11 metode prin care sa imbunatatesti SEO
Metodele de a imbunatati rankingul SEO sunt diverse si complexe, insa tu poti sa le alegi din lista pe cele pentru care ai resurse si cunostinte sau poti sa apelezi la o agentie de comunicare sa iti vina in ajutor.
1. Foloseste Google Analytics
Unul dintre cele mai importante tooluri pe care le ai ca si business este Google Analytics. Urmareste statisticile de acolo si pune accent pe:
- ce browser folosesc, pentru a sti incotro sa iti canalizezi eforturile atunci cand dezvolti siteul sau aplicatia web;
- de ce pe deviceuri intra pe site: pentru a sti din nou incotro sa iti canalizezi eforturile;
- de unde ajung pe siteul tau;
- urmareste si competitia;
- urmareste paginile cele mai cautate si incearca sa diversifici continutul in acelasi stil sau aceeasi directie pentru a avea succes si cu alte sectiuni.
2. Continutul
Adapteaza continutul la ceea ce se cere si optimizeaza-l atat pe cel vechi, care poate fi reimprospatat, cat mai ales pe cel nou, care urmeaza sa fie scris sau creat – pentru ca nu ne referim doar la texele de pe site, ci si la imagini, videouri, infografice si orice tine de partea vizuala.
Nu uita sa cercetezi si in jur si daca observi ceva interesant la competitie sa te inspiri, insa nu sa copiezi mot a mot conceptul si ideile lor, ci mai degraba sa adaptezi subiectul la realitatile businessului tau.
3. Keyword research
Atunci cand pui pe hartie strategia de continut pe care iti doresti sa o ataci, fa inainte un research asupra a ce cuvinte cheie sunt cele mai cautate din domeniul tau pentru a te putea adapta realitatilor din piata si a oferi continutul de care chiar este nevoie.
Exista diverse instrumente cu care poti sa faci acest research si sa cauti si rezultate adiacente, pentru a-ti largi continutul si spre alte sfere.
4. Backlinks
Asigura-te ca spre siteul tau vin trimiteri de la linkuri si domenii cu o autoritate mai mare decat a ta pentru a crea credibilitate atunci cand Google cauta informatii pe site.
Aceasta parte din proces poate sa ia ceva timp, insa te asiguram ca rezultatele pe care le aduce sunt unele foarte bune.
5. Structureaza continutul
Majoritatea cittitorilor acorda mai multa importanta continutului de la inceputul paginii si mai putini ajung sa citeasca un articol chiar pana la capat.
Incearca sa scrii textul care sa ii atraga la inceput si sa adaugi acolo alte linkuri de pe siteul tau pe care sa mearga. Tot aici trebuie sa se regaseasca si ideile cele mai importante pe care vrei sa le transmiti pentru a iesi in evidenta.
6. Optimizeaza imaginile
O parte importanta a continutului o reprezinta imaginile. Acestea trebuie sa aiba o calitate de la buna la foarte buna, pe care acum o poti obtine atat cu un telefon de ultima generatie, cat si cu un aparat foto.
Acestea trebuie sa fir optimizate pentru incarcarea usoara pe orice browser si pe orice device, adica dimensiunea lor sa fie una potrivita pentru toate; descierea si numele imaginii trebuie sa reflecte ceea ce se vede in ea; acestea trebuie sa fie relevante celuilalt continut de pe pagina pe care le plasezi; asigura-te ca imaginile folosite sunt ale tale sau ai cumparat dreptul de publicare de la autorul lor.
7. Mobile-friendly
De cativa ani buni incoace Google penalizeaza siteurile care nu sunt prietenoase cu platformele de mobil si le scoate in evidenta pe cele care, din contra, sunt.
Pentru a putea sa te adaptezi din punct de vedere SEO, cauta cuvintele cheie care sunt cele mai cautate de pe mobil; la fel si actiunile facute de pe acesta; optimizeaza tot continutul atat pentru aplicatiile web care sunt accesate de pe mobil, cat si pentru cele native.
8. SEO on-page
Pe langa continutul despre care iti vorbeam mai sus, trebuie sa fii foarte atent si la titluri si la meta descrierile de pep site. Acestea sunt primele pe care un cititor le vede si ele trebuie sa il atraga sa dea click pe link.
Foloseste cuvinte cheie si cand scrii continutul pentru acestea, iar mai apoi evita sa folosesti cuvinte de umplutura. Fii scurt si la obiect pentru a avea cel mai bun efect.
9. Scade timpul de incarcare
Un site care se incarca greu atat pe desktop, cat si pe mobile, va avea extrem de mult de pierdut. Cei care ajung la el si incearca sa vada un produs sau sa citeasca un articol si trebuie sa astepte mai mult de 2-3 secunde ca acesta sa se incarce, il vor parasi mai repede decat atat si nu se va mai intoarce degraba la el.
10. SEO local
Iar cand spunem SEO local ne referim la businessurile care se concentreaza pe o locatie anume si care trebuie neaparat sa aiba un profil de Google Business, un pin pe maps cu numele afacerii; se asigura ca informatiile care apar in aceste sectiuni sunt corecte, iar toata lumea care a lasat un review a primit un raspuns.
11. Analytics
Ne intoarcem de unde am plecat si mai explicam o modalitate prin care analytics trebuie neaparat urmarite si tinut cont de informatiile care se gasesc acolo:
- cat timp sta o persoana pe o pagina – daca o paraseste rapid, inseamna ca informatia de acolo nu a fost pretioasa pentru ea sau nu a fost ceea la ce se astepta;
- la cate pagini ajunge sa se uite o persoana odata ce a ajuns pe siteul tau – astfel poti sa urmaresti navigarea si sa iti dai seama de ce este important pentru vizitatori;
- de unde vine traficul la tine pe site: de pe alte bloguri sau siteuri in domeniu sau ale unor influenceri cu care ai campanii; din social media si de pe care retea sociala.
Fiind atent la aceste 11 aspecte care privesc direct orice site nu ai cum sa nu imbunatatesti calitatea acestuia sau sa nu oferi continutul de care vizitatorii au nevoie. Nu trebuie sa le pui pe toate in aplicare din prima, ci mai degraba urmareste unde ai cele mai multe lacune si incepe sa lucrezi in acea parte.