A produce continut relevat in aceasta perioada, cand toata lumea are un website pentru orice si mai ales pentru business-uri – unde concurenta creste din ce in ce mai mult – este de-a dreptul o provocare. Ca expert SEO, trebuie sa tii cont si de cautarile de pe internet.
Daca pana acum te bazai strict pe keywords, ei bine, noi venim sa-ti spunem ca si cautarile conversationale – conversational searches – valoreaza mai mult decat ti-ai inchipuit.
Ce sunt conversational searches
Cautarile conversationale sunt acele cautari de pe Google in care nu sunt folosite doar simple cuvinte cheie, ci mai degraba o insiruire de cuvinte care exprima o intrebare sau o curiozitate.
Acestea au o sintaxa complexa si o structura mai dezvoltata din punct de vedere gramatical. Se aseamana mai mult cu felul in care conversam decat doua cuvinte alaturate, ca, de exemplu ”supa legume”.
Studiile facute pe cautarile in Google arata ca userii mai degraba dau click pe un link daca rezultatele raspund cautarii lor si interactiunea este una fluida.
Cautarile invechite, strict dupa cuvinte cheie, pot genera rezultate care nu sunt neaparat relevante. Rezultatele sunt atat de diverse, incat cu greu vor putea ajunge la ceea ce isi doresc sa caute. Asa s-a ajuns la concluzia ca aceste conversational searches sunt mult mai relevante decat cuvintele cheie.
Siri, Alexa si Google Assistant castiga din ce in ce mai multa popularitate si la fel si conversational searches. Pentru ca atunci cand dai o comanda vocala acestor asistenti le vei adresa propozitii sau intrebari complexe, iar raspunsurile primite vor fi la fel.
Conversational searches se bazeaza pe urmatoarele valori: comoditate, accesibilitate si personalizare.
Cum schimba cautarile conversationale tipul continutului
Acum ca stim ce sunt cautarile conversationale, haide sa vedem cum impacteaza acestea continutul website-ului business-ului tau.
Cel putin pana acum – departe de noi gandul ca nu ar fi relevante si cuvintele cheie – continutul pe care orice content writer il crea pentru un website se invartea in jurul keywords. Ei bine, acum, pe langa aceste keywords, continutul trebuie sa fie adaptat si cautarilor conversationale.
Desigur, pentru ca orice continut pe care il creezi sa apara in topul cautarilor, trebuie sa raspunda nevoilor cautarilor si sa minimizeze sansele ca ceea ce cauta userul sa nu se gaseasca pe website-ul tau si sa mearga in alta parte pentru a gasi informatia de care are nevoie.
Cum sa adaptezi continutul noului tip de cautari
Un lucru nu s-a schimbat niciodata atunci cand vine vorba despre continutul de pe internet: cunoaste-ti audienta si vorbeste pe limba lor. A te pune in papucii audientei tale si a incerca sa le citesti gandurile te va ajuta cel mai tare atunci cand vei crea content-ul.
Anticipeaza ce urmeaza sa caute
Gandeste-te ce intrebari poate sa puna audienta ta despre produsul sau serviciile pe ca le ai si cat de mult sau de putin stie despre acestea.
Cum ii afecteaza subiectul intrebarii
De obicei, oamenii cauta pe internet raspunsuri la intrebari. Incearca sa intelegi cum le afecteaza traiul de zi cu zi aceste dileme si sa le raspunzi cum poti sa ii ajuti.
Le ofer informatia de care au nevoie?
Continutul pe care l-am schitat le va da informatia de care au nevoie? Este usor de citit si de descifrat pentru ca ei sa nu trebuiasca sa ajunga si in alta parte pentru a gasi informatia pe care o cauta?
Prioritizeaza limbajul natural
Asa cum spuneam si mai sus, utilizatorilor le place sa li se vorbeasca pe limba lor. Fie ca s-au nascut in epoca smartphone-ului sau au invatat sa il foloseasca pe parcurs, cu totii au nevoie sa le vorbesti pe intelesul lor.
Un limbaj natural si fara prea multe elemente tehnice va fi mereu bine venit. Pentru ca cei care isi doresc informatii foarte specifice, vor sti unde sa mearga si au deja sursele de informare in bookmark.
Adauga context
Conversational search este despre context. Atunci cand un user incepe sa tasteze in casuta de search, are deja intrebarea in minte si pune cuvintele cheie in context, de aici si importanta acestui tip de cautare.
O sectiune de FAQ – frequent asked questions – pe site te poate scapa de o mare bataie de cap si sa iti dea un extra avantaj atunci cand vine vorba despre conversational search. Pentru ca acolo vei scrie atat cuvintele cheie despre busienss-ul tau, cat le vei si plasa intr-un context. Asadar, personalizarea este la ea acasa.
Identifica nevoile audientei tale si raspunde punctual la ele. Asa ii vei cuceri si ii vei aduce cel mai usor pe site-ul tau!