fbpx
Blog SEO

Ai grija la SEO cand migrezi un site

Uneori siteurile trebuie migrate de pe diverse platforme si de cele mai multe ori partea care tine de SEO este lasata la urma sau, mai rau, neluata in seama deloc.

Tipurile de upgrades care se fac la siteuri si sunt cele mai comune sunt urmatoarele:

  • upgrade la platforma pe care este construit siteul;
  • unirea a doua siteuri;
  • schimbarea domeniului;
  • rebranding;
  • redesign;
  • reorganizarea structurii siteului;
  • toate cele de mai sus in acelasi timp.

Toate acestea pot sa impacteze felul in care SEO a fost manageriat pana atunci si rezultatele pe care acesta le-a adus de-a lungul timpului.

Este si pacat sa dai cu piciorul intregii munci din acest punct de vedere, asa ca haide sa vedem cum poti sa faci atat upgradeurile necesare pentru site, cat si sa tii cont de SEO in acelasi timp.

La ce sa fii atent cand migrezi un website

Sunt multe lucruri de care trebuie sa tii cont cand faci o migrare. Noi nu iti vom spune despre cele tehnice – lasam developerii sa se ocupe de ele – ci despre cele care tin de SEO.

1. Inventoriaza URLuri vechi

Inainte de orice migrare trebuie facuta o inventariere a URLurilor pentru a sti pe care le pastrezi, pe care le transformi si, mai ales, de care vei scapa deoarece sunt stricate/ dau erori si poate nici macar nu stiai de ele.

2. Urmareste rankingurile

Orice migrare impacteaza rankingul siteului si pe al paginilor in sine. Asadar este indicat sa faci o analiza a acestora inainte de orice schimbare pentru a-ti putea da mai usor seama cum si cat de tare a impactat schimbarea rankingurile si pe care sa le prioritizezi atunci cand reincepi sa lucrezi la SEO pentru siteul nou.

3. Fa un backup

Fiecare migrare vine cu modificari care nu intotdeauna sunt cele asteptate. De aceea este important sa ai o versiune de backup a siteului vechi la care sa apelezi in functie de nevoi.

4. Planifica urmatorul website

Vorbeste cu developerul si stabiliti impreuna nevoile pentru urmatorul site si felul in care acesta va arata: ca design si mai ales ca functionalitati. Structura siteului este deosebit de importanta pentru SEO, asa ca ai grija ca cele mai bine rankate pagini sa primeasca locul pe care il merita.

Ce sa nu faci cand migrezi un site

Tine cont atat de sfaturile de mai sus pentru migrare, cat si de cele din aceasta categorie care iti spune ce sa nu faci in aceasta situatie.

1. Nu sterge siteul vechi

Instrinctul atunci cand ai un website nou este sa il dai uitarii pe cel vechi si sa il stergi. Acest lucru insa este o gresala pentru ca el te poate ajuta atunci cand ai nevoie de o informatie pe care nu o gasesti in niciun alt loc.

Downloadeaza continutul siteului si pastreaza-l pe un hard drive, in siguranta, sa stii unde poti sa il gasesti la nevoie.

2. Nu folosi variante de staging

Orice site ar trebui sa aiba o varianta de staging inainte de a fi pus live pentru a testa functionalitati, a vedea cum arata designul si orice modificari se fac pe site in general.

Insa ai grija ca atunci cand urci continut pe siteul live sa fie in formatul acceptat de acesta si fara erori.

3. Nu face migrarea cand ai trafic pe site

Chiar daca pentru developeri si sys-admins nu este placut, incearca sa faci migrarea atunci cand traficul pe site este 0 sau aproape spre zero. Urmareste in analytics acest lucru si stabileste migrarea atunci cand ai cel mai putin trafic.

4. Nu te panica daca scad rankingurile

Pe langa toate schimbarile pe care le faci siteului si rankingurile fac parte din acestea. Este normal sa scada atunci cand are loc o schimbare, insa cu o strategie buna de SEO ele vor urca la loc in cel mai scurt timp.

Acestea sunt lucrurile pe care sa le faci si sa nu le faci atunci cand migrezi un site sau faci orice schimbari in legatura cu acesta. Tine cont de ele si nu vei avea mult de suferit!

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net