Se spune ca Google indexeaza continutul nou mai bine decat pe cel vechi si tendinta multor oameni este sa renunte la cel de cativa ani. Probabil pentru a elibera loc pe server pentru informatii noi si in trend.
Daca vorbim despre blog posts – speram ca si tu ai o sectiune de blog pe website, te ajuta enorm – de cele mai multe ori le stergem pe cele vechi inainte sa ne dam seama de adevarata lor valoare sau cum putem sa ne ajutam de ele in demersurile viitoare.
4 lucruri de SEO de care sa tii cont
Exista in orice domeniu acel continut evergreen – adica acela care este universal valabil – dar care poate fi, la randul sau, updatat cu studii noi sau informatii din domeniu.
Google indexeaza mai bine informatiile cele mai noi, insa tot el tine cont si de vechimea paginilor de pe un website si le priveste ca fiind calitative.
-
Testeaza presupunerile
Poate in opinia ta continutul vechi nu ar mai trebui sa existe pe website-ul business-ului tau, insa cel mai bine este sa mergi in Google Analytics – trebuie neaparat sa il ai instalat – si sa monitorizezi de acolo ce se intampla cu acel content care vrei sa dispara: cat de cautate sunt paginile respective si cat timp petrec vizitatorii pe ele.
Ce mai poti face este sa asignezi un conversion goal tot din Google Analytics si, dupa ceva vreme, sa interpretezi rezultatele si in functie de acestea sa iei o decizie.
-
Analizeaza ranking-ul in Google
Fa un mic research dupa cuvinte cheie si afla pe ce pozitie se afla continutul tau in cautarile pe Google. Daca acesta rancheaza bine si tu totusi doresti sa scapi de acel continut, atunci fa-o. Depinde doar de cat de confortabil esti sa scazi in cautari ulterioare.
-
Uita-te si in Google Search Console
Acest research te va ajuta sa iti dai seama cat de relevant este continutul de pe site-ul tau de-a lungul timpului, cum continutul mai vechi este adaptat sau nu noilor trenduri si cand anume s-a produs – daca s-a produs – un declin sau o urcare a cautarilor.
Pe de alta parte, timpul petrecut in Google Search Console te va ajuta sa iti dai seama si cat de „sanatos” este website-ul tau din punct de vedere SEO.
-
Analizeaza traficul pe site
Pentru ca, la urma urmei, totul se rezuma la traficul pe care il ai pe website. Daca tipul mai vechi de continut inca atrage trafic, indiferent de data la care l-ai postat, atunci poate ar fi o idee buna sa il lasi acolo unde e. Schimbarea nu e intotdeauna propice, asa ca iti recomandam sa iti masori bine pasii pe care urmeaza sa ii faci.
Tocmai de aceea iti dam cateva idei despre cum te poti folosi de continutul vechi.
Cum sa maximizezi contentul de pe site
Daca iti e greu sa renunti la munca pe care ai depus-o pana acum si iti doresti sa pastrezi continutul mai vechi, iata cateva idei despre cum te poti folosi de el.
Redirectioneaza spre continut nou
Alege cuvinte cheie din articolele sau de pe paginile mai vechi si redirectioneaza spre alte pagini sau continut mai nou. Astfel iti mentii ranking-ul sus si ii directionezi pe vizitatori spre continutul pe care doresti sa il scoti in fata.
Cere backlink-uri noi
Puterea backlink-urilor – adica a link-urilor de pe alte site-uri care sa fie adaugate pe al tau – este inca mare. Cere backlinks si pentru continutul nou, insa cel vechi poti sa stii sigur ca are o mai mare vizibilitate.
Improspateaza continutul vechi
O alta idee prin care poti sa te folosesti de continutul deja existent este sa il improspatezi cu informatii actualizate, dar care sa se potriveasca in context. De cele mai multe ori improspatarea informatiei este de mai bun augur decat crearea de continut nou.
Acestea sunt sugestiile noastre in ceea ce priveste continutul mai vechi de pe site-ul business-ului tau. Daca ai nevoie de o analiza SEO în detaliu, suntem aici sa iti venim in ajutor!