Atunci cand incepi sa lucrezi la websiteul businessului tau sau la continutul de pe social media incerci sa dai ce e mai bun, insa nu intotdeauna vezi rezultatele pe care le doresti. Textele pe care le-ai gandit si le-ai scris par sa nu ajunga pe deplin la audienta ta.
Sunt multe cauze pentru aceste rezultate, insa noi iti vom spune prima data cum sa ajungi la textele perfecte si mai apoi greseli pe care probabil le faci inconstient si cum sa treci peste ele.
Cum sa scrii texte care sa atraga
Aici nu discutam despre a scris corect din punct de vedere gramatical si ortografic, pentru ca este de la sine inteles ca cine intra in aceasta industrie a content writingului si copywritingului trebuie sa maiestreasca limba romana sau oricare alta limba o cunoaste la perfectie inainte sa inceapa sa compuna texte si sa le publice. Tocmai de aceea din toata multitudinea de persoane care isi ofera serviciile din acest punct de vedere sunt doar o mana care o fac asa cum trebuie.
Iata cum sa scrii texte la care publicul sa reactioneze si prin care sa creezi incredere.
1. Ofera-ti timp
Atunci cand esti pe fuga nu vei scrie un text care sa convinga. Mai mult decat atat, in momentul in care abordezi un subiect, trebuie sa il intelegi pe deplin, sa dai impresia ca esti expert in acel domeniu.
Acorda-ti timp pentru a studia indeaproape subiectul si sa stii cat mai multe detalii despre el pentru a putea scrie texte care convertesc.
2. Pregateste-te pentru ce ai de zis si cum o faci
Cu cat esti mai concis, cu atat vei transmite mai clar mesajul care vrei sa ajunga la audienta. Daca arunci cuvinte pe foaie doar ca sa umpli spatii, atunci publicul va observa asta si increderea va scadea cu fiecare cuvant scris in plus.
Pune pe hartie mesajul principal pe care doresti sa il transmiti si apoi fa o harta prin care sa descrii drumul pana la acesta, adica scheletul textului. Pe baza acestuia poti incepe sa scrii.
3. Reciteste si editeaza de cate ori e nevoie
Rareori un text iese din prima asa cum ti-ai dorit. Tocmai de aceea nu este nicio rusine sa editezi si sa-l modifici de atatea ori de cate trebuie pana simti tu ca esti multumit de ceea ce a iesit si mai ales ca se incadreaza in standardele inalte la care ti-ai obisnuit audienta ca livrezi.
Greseli pe care sa le eviti
Atunci cand incepi sa te uiti peste un text pe care l-ai scris, fii atent la urmatoarele lucruri, pe care cel mai probabil le faci fara sa iti dai seama:
- diateza pasiva da impresia de nesiguranta si adauga mai multe cuvinte textului, ceea ce il face mai lung si mai greu de inteles;
- folosesti multe adverbe si adjective: de cele mai multe ori, atunci ca nu esti sigur de mesajul pe care doresti sa il transmiti adaugi multe adverbe si adjective in text, ceea ce il face mult mai incarcat;
- cuvinte sau fraze nenecesare: de exemplu, aici puteam sa scriem in loc de ”nenecesare” ”care nu sunt necesare” si astfel faceam textul mai lung si mai greu de inteles; citeste-l cu atentie si incearca sa iti dai seama care sunt acele cuvinte de umplutura pe care le-ai folosit si cum sa scapi de ele;
- redundanta: cand trebuie sa umplem un spatiu, ni se intampla de multe ori sa fim redundanti si sa scriem acelasi lucru in moduri diferite doar pentru a nu lasa spatii libere; tot de atatea ori ingreunam textul aiurea, cand ne putem folosi de acel spatiu mult mai bine inserand o imagine sau un video.
Acestea sunt sfaturile de care sa tii cont atunci cand incepi sa scrii texte pentru website, blog sau social media.