E-mail marketingul poate este una dintre cele mai ieftine metode de comunicare daca vorbim din punct de vedere al investitiilor care trebuie externalizate, mai ales daca ne referim la taxele pe care trebuie sa le platesti pentru platformele pe care le folosesti.
De ce e-mail marketingul conteaza
Platformele sociale vin si pleaca sau, mai rau, sunt jos in momente in care nu te astepti, asa cum s-a intamplat de atatea ori cu Facebook si Instagram. Sa ne bazam doar pe acestea cand vine vorba de comunicare sau de vanzare este cel mai mare deserviciu pe care ni-l putem face.
E-mail marketingul insa ramane acolo: baza de date poate fi salvata in mai multe locuri – si mai ales in cloud daca nu vrei sa fie doar local – iar daca un serviciu de trimitere de e-mailuri dispare, poti sa folosesti altul; sau daca apar unele care iti dau mai multe avantaje, la fel poti sa le schimbi din proprie initiativa.
Mai mult decat atat, e-mail marketingul este targhetat pe conversii. Pentru ca vei afisa ofertele care conteaza in fata celor care le asteapta – iar asta garanteaza mai multe vanzari decat o postare pe Facebook.
Strategii pentru a aduce vanzari prin e-mail marketing
1. Aduna o baza de date
Baza de date pe care o aduni de-a lungul timpului trebuie sa fie una in care toti cei prezenti sa-si fi dat acordul de a primi vesti sau oferte de la tine.
Exista multe metode de a aduna o baza de date, insa una dintre cele mai usoare este afisarea de pop-ups pe website. Si aceasta actiune se poate face in mai multe feluri, asa ca testeaza mai multe, alege-o pe cea care prinde cel mai bine pentru business-ul tau si aplica-o.
Un lucru de care sa te feresti este cumpararea unei baze de date. Oricat de la indemana si usor ar fi acest lucru, iti va face mai mult rau decat bine, pentru ca oamenii care nu sunt interesati de produsele tale te vor considera spam si se vor dezabona masiv de la mailurile tale si astfel serviciile de e-mail te vor considera spam si te vor penaliza.
2. E-mailuri care se trimit automat
Odata ce ai adunat legal baza de date poti sa incepi sa creezi o strategie pentru e-mailurile pe care urmeaza sa le trimiti celor care s-au abonat la aceasta.
Alege nevoile pentru care le trimiti si mai apoi incepe sa le creezi atat ca texte, cat si ca design.
Cele mai dese sunt atunci cand adaugi un nou produs in gama sau cand ai un discount cu o anumita ocazie.
Apoi mai ai e-mailurile de bun venit dupa ce utilizatorii completeaza un formular de inscriere pe site.
Si mai sunt si acelea pe care le trimiti – tot automat – dupa ce s-a facut o plata si cumparatorul asteapta detalii despre livrare sau altele importante cu care acesta trebuie sa fie la curent.
3. Tipuri de e-mailuri pe care trebuie sa le incluzi in strategia ta
Aici ne referim din nou la doua categorii importante de comportament: inainte de achizitie si dupa achizitie. La fel vom imparti si aceste tipuri de e-mailuri.
Inainte de achizitie
Pentru cei care nu au cumparat inca de la tine, insa au intrat pe site si au adaugat produse in cos, poti sa revii cu un call-to-action in functie de pasul la care au abandonat achizitia:
- un e-mail de bun venit pentru cei care si-au facut un cont nou pe site-ul tau;
- produsul a revenit in stoc;
- despre produse abandonate in cos.
Post achizitie
Iar pentru cei care deja au facut o achizitie de pe site-ul tau, poti sa formulezi urmatoarele e-mailuri pe care le vor aprecia:
- de multumire pentru achizitie;
- sa lase un review produsului;
- un reminder ca existi pe piata pentru cei care nu au intrat de mult pe site;
- un cod promotional valabil pentru 1 zi prin care ei pot sa achizitioneze produse de la tine sau sa il imparta cu cei apropiati ca sa comande si ei.
Acesti pasi iti vor veni in ajutor atunci cand decizi sa incluzi si e-mail marketingul in strategia ta de comunicare. Daca deja ai o strategie bine pusa la punct, abia asteptam sa auzim cum te-a ajutat aceasta in vanzari. Ne poti spune in comments.