Butonul de unsubscribe de la un mailing list este unul de groaza pentru cei care lucreaza in marketing.
Insa, de cele mai multe ori, acesta este un ajutor in cele din urma, iar noi te vom convinge de asta in acest articol.
Ce este butonul de unsubscribe?
Conform legilor, orice template de mail trebuie sa aiba vizibil butonul de unsubcribe, ca atunci cand cei care nu mai vor sa primeasca vesti de la tine sa poata sa opteze usor pentru acest lucru.
Acesta se gaseste in footer-ul mail-ului si trebuie sa fie usor de vazut si de accesat. Chiar daca listele mari de subscriberi sunt visul oricarui marketer, important este, de fapt, ca oamenii care sunt parte din acele liste sa fie cu adevarat interesati de continutul pe care il primesc de la tine si sa deschida mail-urile pe care le trimiti. De aceea, daca cineva alege sa se dezaboneze de la listele tale nu este nicio problema, mai ales ca nu va mai afecta rata de deschidere a e-mail-urilor si de click-through.
O vorba spune ca o usa se inchide si alta se deschide, iar la fel este si in cazul listelor de e-mail: unii subscriberi vor pleca, insa ei doar vor face loc pentru cei care sunt cu adevarat interesati de noutatile si produsele tale.
Cum sa te folosesti de butonul de unsubscribe
Avand in vedere importanta sa, haide sa iti spunem bune practici in legatura cu acest buton.
1. Foloseste un limbaj simplu
Atunci cand o persoana doreste sa se dezaboneze de la baza ta de data trebuie sa o poata face intr-un mod foarte simplu, fie ca este din generatia Millennials, Z sau baby boomers. Limbajul adoptat trebuie sa fie unul simplu si pe intelesul tuturor.
2. Nu il ascunde
Chiar daca ti-e groaza de el, nu ascunde niciodata butonul de unsubscribe. Daca apelezi la acest truc, cei care vor sa se deazboneze se vor simti constransi sa nu o faca si nu vor deschide niciodata mail-urile tale, ci le vor sterge la prima vedere. Lasa-l la vedere, negru pe alb si nu vei avea nicio problema.
3. Ofera-le si alte optiuni
Unsubscribe nu trebuie sa fie singura optiune pe care le-o oferi celor abonati la lista ta.
Poti sa ii ajuti dandu-le alte optiuni precum:
- alege sa faci parte dintr-o alta baza de date care iti ofera urmatoarele noutati;
- alege sa primesti doar 1 data pe luna vesti de la noi.
Astfel poate nu toti se vor dezabona de la lista ta, ci mai degraba vor opta pentru ce isi doresc sa primeasca si astfel se vor simti si apreciati si intelesi.
4. Foloseste un limbaj pozitiv
Nu ii certa pe cei care doresc sa se dezaboneze, ci mai degraba arata-le prin cuvinte ca iti pare rau ca isi doresc sa parareasca lista ta de email. O atitudine potrivita poate sa schimbe multe comportamente si sa ii faci, de fapt, sa ramana abonati la noutatile tale.
5. Nu-i pune sa faca pasi extra pentru a da unsubscribe
Procesul de unsubscribe trebuie sa fie unul usor: click pe butonul de unsubscribe – adauga adresa de e-mail – spune de ce vrei sa te deazbonezi. Nu pune pe nimeni sa faca pasi extra – cum ar fi log in pe site sau in alte programe pentru a se dezabona. Ii vei infuria si mai tare.
6. Include in e-mail linkuri catre retelele de socializare
Aproape de butonul de dezabonare adauga linkuri spre profilele pe retelele de socializare pe care esti prezent si indruma-i pe toti sa te urmareasca acolo. Poate candva vor reveni si in baza ta de date, vazand ca informatiile pe care le oferi sunt de valoare.
Formuleaza mesajele celor care doresc sa se dezaboneze in asa fel incat ori sa ii razgandesti, ori sa le dai alte posibilitati de a ramane. Oricare ar fi decizia lor, este una pe care trebuie sa o sustii si sa o respecti.