Ai auzit deseori expresia de marketing viral si cu siguranta ai vazut de-a lungul vietii exemple – de la noi din tara sau din alte parti ale lumii.
In articolul de azi iti vorbim despre ce este marketingul viral si cum sa creezi si tu astfel de campanii pentru businessul tau sau cel pentru care lucrezi.
Ce este marketingul viral
Marketingul viral este acea campanie despre care vorbeste toata lumea pentru cat de buna e sau cat de iesita din comun e. Aceasta nu are nevoie de endorsement de la influenceri sau reclame platite.
Este acel continut care aduna vizualizari asemeni unui bulgar de zapada care se rostogoleste si aduna si aduna, pana devine de neclintit.
Acest tip de marketing functioneaza mai ales cand este vorba de brand awareness, deoarece ajunge nu doar la publicul tinta care deja te urmareste, ci si la cei care sunt interesati de produsele tale sau nu. Ajunge datorita shareurilor pe care continutul le primeste si a engagementului.
2 exemple de marketing viral
Acestea nu sunt neaparat din Romania, insa cu siguranta ai auzit de ele la timpul lor si probabil nu stiai pe atunci cum se numeste miscarea.
1. Ice bucket challenge
In 2014 o provocare a ajuns sa faca inconjorul lumii: oameni simpli si vedete au ajuns sa isi toarne in cap galeti cu apa pentru a strange bani pentru o cauza.
In aceasta situatie au fost implicati si oameni cunoscuti, insa provocarea a inceput de la asociatia ALS pentru a strange donatii pentru cei suferinzi de aceasta boala.
2. Oreo – dunk in the dark
In timpul unui Superbowl – unul dintre cele mai mediatizate evenimente sportive din lume – a cazut curentul pe tot stadionul pe care avea loc. Foarte pe faza a fost echipa de comunicare a Oreo, care a creat un vizual care era legat de intamplarea de pe stadion.
Si azi, la 9 ani de atunci, inca se vorbeste despre aceasta campanie pentru cat de geniala a fost.
Elementele cheie ale marketingului viral
Chiar daca nu intotdeauna exista o reteta care sa se potriveasca acestor campanii de marketing viral, sunt anumite elemente de care sa tii cont atunci cand gandesti una.
- indrazneala: atunci cand vrei sa creezi o campanie virala trebuie sa indraznesti sa iesi din tipare si sa iti asumi acest fapt; nu intotdeauna campania ta o sa fie pe placul tuturor, insa este important ca cei care iti sunt in target sa o aprecieze si sa o dea mai departe;
- autenticitate: trebuie sa fii autentic si sa vii cu ideea ta mai degraba decat sa copiezi ceea ce s-a facut deja; aceasta te va scoate in evidenta.
- relevanta: trebuie sa fii relevant intr-un anumit context si astfel sansele de a deveni viral cresc;
- caritate: multe dintre campaniile virale au in spate un act de caritate si tocmai de aceea ajung la atat de multa lume;
- emotie: poate cel mai important element al unei campanii virale este emotia pe care o transmite si mai ales aceea pe care o trezeste in cei la care ajunge.
Cum creezi o campanie virala
Iata pasii prin care sa treci pentru a crea o campanie virala:
1. Cunoaste-ti audienta
Acesta este primul pas prin care trebuie sa treci atunci cand creezi orice postare, nu neaparat una care iti doresti sa devina virala.
2. Cauza
Gandeste-te la motivul pentru care iti doresti sa ajungi viral: pentru brand awareness, pentru vanzari sau pentru a evidentia o cauza care te preocupa.
3. Continutul
Exista mai multe tipuri de continut care te vor ajuta sa ajungi viral, asa ca alege-l pe cel care iti e cel mai la indemana:
- provocare;
- video;
- imagine/ meme;
- concurs.
4. Atrage atentia devreme
A deveni viral inseamna a atrage atentia cat mai aproape de momentul lansarii continutului in lumea virtuala. Atunci cand scrii scriptul campaniei gandeste-te la ce ar face fanii sa dea share cat mai repede informatiilor.
5. Un singur mesaj
Concentreaza-te pe un singur mesaj pe care doresti sa il transmiti, nu crea continut alambicat si greu de inteles.
6. Creaza si da-i drumul in lume
Dupa ce ai urmat toti pasii de mai sus da drumul in lume continutului si asteapta sa aiba efectul pe care ti-l doresti.
Nu uita insa ca nu tot continutul pe care ti-l doresti a fi viral va avea acest efect, insa merita intotdeauna sa incerci!