E-mail marketing-ul se bazeaza pe baze de date cat mai mari ale utilizatorilor care sunt cu adevarat interesati de produsele sau serviciile tale.
Tocmai de aceea este important sa o cresti incet si organic, iar cei care ajung in ea sa isi fi dat acordul pentru acest lucru.
De cativa ani deja s-a implementat si in Romania, ca si in alte tari, legea GDPR, care spune ca oricine a oferit date confidentiale trebuie sa isi fi dat acordul pentru folosirea lor in diverse scopuri. Daca acest lucru nu s-a intamplat insa, ei pot chiar sa actioneze o anumita institutie in instanta si sa castige. In acest cazuri utilizatorul este cel care primeaza. De aceea este foarte important ca baza de date pe care o ai sa fie obtinuta in mod organic si nu cumparata.
Insa sa ajungi sa cresti frumos aceasta baza de date nu este un mecanism simplu si ai nevoie de timp pentru asta. Tocmai de aceea avem o lista de sfaturi care sa iti vina in ajutor fie ca esti la inceput in abordarea strategiei de e-mail marketing sau ai deja vechime in asta – poate reusim sa te inspiram cu ceva ce nu ai mai testat pana acum.
Strategii de ajutor in a creste baza de date
1. Alege platforma pentru e-mail marketing
In primul si primul rand trebuie sa gasesti o platforma pentru e-mail marketing care ti se potriveste, atat in ceea ce priveste functionalitatile, cat si pretul. Ai multe variante la indemana, printre care Mailchimp sau Omnisend internationale sau din Romania, Newsman fiind cele mai cunoscute. Testeaza intern mai multe variante pana ajungi la cea pe care sa o folosesti pentru o durata mai lunga de timp.
2. Ofera-le un motiv pentru care sa se inscrie in baza ta de date
Nimeni nu se va inscrie in baza ta de date daca nu va primi ceva in schimb. Iar acel ceva se poate cuantifica in informatii valoroase si care sa le raspunda nelamuririlor; sfaturi despre business si domeniu; discounturi sau mici cadouri de bun-venit sau din cand in cand.
Important este insa sa oferi diverse cadouri si dupa ce utilizatorii s-au inscris la newsletter pentru a profita de o oferta. Asta pentru ca asa ii vei mentine activi atunci cand vine vorba de a deschide newsletter-ul de la tine constant.
3. Da-le informatii gratuite
Uneori nu discounturile fac cea mai buna treaba, ci mai degraba o informatie valoroasa primita gratuit. Nu zicem sa faci asta cu fiecare newsletter trimis, ci doar uneori, pentru a le dovedi celor care s-au inscris in baza ta de date ca esti intr-adevar un expert in domeniul in care activezi si ca merita sa aiba incredere in tine.
4. Ajuta-te de website sa convertesti
O alta menire principala a website-ului tau este aceea de a te ajuta sa strangi o baza de date. Atunci cand cineva intra pe el cautand o anumita informatie, este clar ca acea persoana a ajuns cu un scop pe site-ul tau.
Acum ai mai multe posibilitati de a amplasa un box in care cei care au vizitat website-ul tau sa isi lase adresa de e-mail pentru a primi vesti de la tine:
- in partea de sus a paginii, dar care sa se vada chiar daca user-ul a dat un scroll deja;
- pe partea stanga sau dreapta, in functie de cum este designul site-ului;
- chiar in partea de jos a website-ului;
- o banda sticky care sa ramana pe fiecare pagina, ca ei sa se poata abona in orice moment fara a sta sa caute foarte mult unde pot face asta;
- la check-out, dupa ce au facut o achizitie.
De asemenea, mai poti pune un pop-up in momentul in care utilizatorul doreste sa paraseasca site-ul, amintindu-i ca se poate inscrie in baza de date.
Incearca totusi sa nu fii foarte intrusiv cu aceste casute pentru e-mail, pentru ca poti sa faci mai mult rau decat bine. De exemplu, daca nu le permiti sa iti viziteze website-ul decat daca lasa adresa de e-mail, poti sa fii sigur ca ai pierdut cel putin 70% dintre vizitatorii site-ului inainte sa ajunga, de fapt, la informatia ta.
5. Incurajeaza-i sa aduca alti useri
Odata ce cei care s-au abonat la baza ta de date si-au dat seama de plus valoarea pe care o aduci in viata lor, poti sa incepi sa ii incurajezi sa aduca ei singuri alti utilizatori care ar fi interesati de produsele sau serviciile tale si sa ii recompensezi pentru asta.
O recenzie buna din partea unei persoane cunoscute face mult mai mult decat orice alt review sau articol in presa.
6. Ofera-le continut exclusiv
Exclusivitatea a fost intotdeauna vanata. Atentioneaza vizitatorii website-ului tau ca, daca se inscriu la newsletter, vor primi informatii in exclusivitate din partea ta si acesta este un incentive mare pentru a se abona la baza de date: fie ca vorbim despre articole de pe blog care pot fi citite doar cu o parola care se primeste pe e-mail; video-uri cu membri echipei sau influenceri in domeniu si multe altele – depinde doar de resursele pe care esti dispus sa le investesti.
Acestea sunt doar cateva strategii de baza pe care sa le folosesti atunci cand doresti sa iti cresti baza de date. Tu pe care le-ai folosit? Sau daca sunt si altele despre care nu am vorbit aici si au functionat pentru tine, ne-am bucura daca le-ai impartasi cu noi si cititorii blogului.