fbpx

74% dintre marketerii din intreaga lume sustin ca inbound marketing-ul le aduce cel mai bun ROI si astfel este metoda lor preferata de lucru si principala in acelasi timp.

Cel mai precis ai auzit de multe ori termenul de inbound marketing, ti s-a parut interesant, insa nu stiai exact cu ce se ocupa. Ce bine ca ai ajuns aici si vei afla ce inseamna/ tipuri/ metodologii/ si strategii. Desigur, toate in mare, ca sa ai un punct de pornire pentru business-ul tau sau cel pentru care lucrezi.

Ce este inbound marketing?

Inbound marketing inseamna orice efort de marketing faci pentru a aduce audienta spre tine; spre deosebire de outbound marketing, unde mergi tu spre audienta.

De cele mai multe ori inbound marketing-ul este vazut mai natural, mai organic si mai putin invaziv. Outbound marketing-ul este acel tip de marketing in care business-ul merge spre clienti, mai ales offline: prin afise pe strada, flyere, billboards. Toate acestea se adreseaza maselor de oameni, nu unei audiente care a fost studiata si despre care ai un minimum de informatie pentru a sti cum sa te adresezi ei.

Outbound marketing-ul are rolul lui in strategia mare a unui brand, el nu trebuie sa fie lasat la o parte.

Tipuri de inbound marketing

Inbound marketing-ul este despre cum ajungi la o audienta pe care o studiezi inainte.

Ca tipuri, exista urmatoarele:

  • Comunicate de presa;
  • Bloguri;
  • SEO si PPC;
  • Social media;
  • Influencer marketing;
  • Marketing afiliat;
  • Newsletter;
  • Infografice;
  • Podcasts si webminarii.

Metodologii de inbound marketing

Avand atatea ramificatii, este bine ca strategia de inbound marketing sa fie impartita in mai multe directii, pentru a putea sa ai o continuitate a mesajelor transmise pe diversele canale.

Metodologia inbound marketing ar trebui sa includa cel putin trei stadii importante:

  1. Atragerea audientei
    Este important sa ii atragi spre brand-ul tau pe cei care ar putea fi interesati de acesta. De aceea este important sa faci inainte un research despre interesele lor si mai apoi sa iti focuzezi continutul in functie de acestea – fie ca vorbim despre keywords sau despre conversational search – insert link la articolul anterior.
  2. Interactioneaza cu cei care au ajuns deja la tine pentru a crea acea legatura de care ai nevoie cu ei. Raspunde nelamuririlor lor si astfel ei te vor vedea ca o autoritate in domeniul tau si se vor intoarce la tine cand vor avea nevoie de raspunsuri la intrebari.
  3. Continua interactiunea cu ei chiar daca au cumparat de la tine. Vino mereu cu solutii inovative si ei te vor cauta in mod regulat.

Strategii de inbound marketing

Acum ca stii cu ce se mananca inbound marketing-ul si metodologiile la care sa faci referinta, este timpul sa trecem la strategii pe care sa le pui in practica pentru a avea o campanie de succes.

Defineste scopul strategiei si audienta

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti audienta la care vrei sa ajungi. Incearca sa afli despre ei cat mai multe detalii care pot sa iti vina in ajutor: cine sunt? De unde sunt? Care este comportamentul lor?

Pentru a face asta, trebuie sa studiezi atent rapoartele din analytics – atat din Google, cat si pe cele ale retelelor sociale.

Da-le continutul de care au nevoie

Invata-le comportamentul in online si ce functioneaza pentru fiecare in orice moment al ciclului de cumparare s-ar afla: de la cum au ajuns la tine la ce oferte si promotii reactioneaza cel mai bine. Daca ei nu au nevoie de produsul pe care tu il ai la oferta, da-le altul complementar si ajuta-i sa inteleaga cum le poate veni acesta in ajutor.

Alege platformele

Se stie deja ca nu toate produsele fac echipa buna cu toate retelele sociale. Daca, de exemplu, ai un produs de beauty, probabil ca Instagram si TikTok sunt retelele castigatoare, iar LinkedIn si Twitter mai putin. Asta inseamna ca trebuie sa iti cunosti produsul foarte bine – ceea ce e de la sine inteles – si la fel si retelele sociale si mai ales audienta.

Calendar de content

Multa lume sare direct la acest pas inainte de a-i parcurge pe cei de mai sus, insa nu putem sa negam importanta calendarului de content. Acesta te va ajuta sa ai o viziune de ansamblu a ceea ce urmeaza sa postezi si te va ajuta sa fii mult mai ordonat in procese.

Analizeaza si optimizeaza rezultatele

Intotdeauna este loc de mai bine, asa ca la sfarsitul fiecarei campanii iti sugeram sa analizezi rezultatele si sa verifici unde poti sa aduci imbunatatiri pe viitor.

Eforturile pe care le pui in inbound marketing se cuantifica in cel mai bun ROI si se vad la final in vanzari. Pe langa asta, brand-ul tau va deveni mult mai cunoscut si imaginea sa va fi mult mai buna decat a concurentei, atata timp cat tii cont de ceea ce audienta ta are nevoie si livrezi solutiile pe care le cauta.

Continutul pe care il postezi online va ramane acolo o vesnicie daca nu alegi sa il dai jos, spre deosebire de campaniile offline, care sunt efemere.

Publicul si-a mutat acum interesul din offline in online, iar tu trebuie sa tii pasul cu el. Fii acolo unde este audienta ta, iar eforturile iti vor fi rasplatite! 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net