Comunicarea este despre a fi la indemana clientilor o parte cat mai mare e timp cu raspunsuri live daca se poate la intrebarile acestora; dar este in acelasi timp si despre automatizare atunci cand procesul o cere.
Chiar daca beneficiile sunt mai multe, in articolul de azi ne-am rezumat la 3 pe care le consideram cele mai importante si care au functionat pentru clientii agentiei noastre.
3 metode de automatizare in marketing
Daca ai folosit si tu vreuna pana acum si a avut succes, te invitam sa ne scrii in comentarii si sa ii inspiri si pe ceilalti.
1. Serviciul cu clientii
A avea un serviciu cu clientii impecabil inseamna a le raspunde cererilor intr-un timp cat mai scurt. Desigur, acest lucru nu este intotdeauna posibil, deoarece este greu pentru fiecare business sa acopere cele 24 de ore sau fusuri orare diferite daca afacerea este una internationala.
Insa acest lucru nu trebuie sa fie un inconvenient, mai ales in era in care automatizarea castiga tot mai mult teren.
Segmentarea este cea mai buna metoda de a raspunde nevoilor clientilor, la fel cum o faci si atunci cand vine vorba despre email marketing.
Metode de segmentare a publicului:
- După interes
Bazandu-te pe comportamentul pe care consumatorii l-au avut cu siteul tau sau paginile de social media poti sa identifici viitorul lor comportament. Astfel, in momentul in care iau legatura cu tine, sa le dai informatii referitoare la produsele de care sunt interesati. Astfel poti sa cresti si sansele de a vinde upgradeuri sau produse complementare.
- Interactiune
In functie de interactiunile pe care consumatorii le-au avut cu produsele tale in diverse medii poti sa faci retargheting pentru a le aminti de acestea si a creste sansele de cumparare.
- Clienti vechi
Acest segment ii cuprinde pe cei mai vechi clienti sau cei care au facut cele mai multe cumparaturi de pe siteul tau. Acestora poti sa le oferi reduceri si promotii ocazionale pentru a le rasplati fidelitatea.
Facand aceasta segmentare vei putea sa trimiti mesaje si emailuri automate fiecarui grup si astfel vei scuti timp pretios.
2. Comunicare post-achizitie
Ai clienti care cumpara de la tine mai des sau mai rar, insa cu totii trebuie sa mentii legatura pentru ca acestia sa nu uite de existenta ta.
Odata ce au cumparat de la tine, poti sa le trimiti clientilor un email de multumire sau in care sa le propui produse complementare celui pe care l-au luat si care le-ar face viata mai usoara.
De asemenea, poti si sa le dai informatii despre cum sa foloseasca produsul tau sau despre domeniul in care activezi.
3. Culege feedback
Feedbackul te ajuta atat pentru a-ti creste credibilitatea, cat si pentru a mentine legatura cu clientii tai.
In primele minute dupa achizitie le poti trimite un email in care sa le ceri feedback referitor la procesul comenzii si interactiunea cu websiteul tau.
La cateva zile dupa ce au primit produsul trimite-le un email si intreaba-i daca le place, daca l-au folosit si roaga-i sa iti lase in review pe website.
In functie de informatia pe care ti-o doresti de la cumparatori trimite-le si emailurile de feedback.
In tot acest proces de automatizare insa nu te limita doar la email. Incearca sa trimiti SMSuri, push notifications si sa instalezi chat bots pentru momentele in care niciun angajat de la customer support nu este online.
Toate acestea te vor ajuta sa fii pe faza pe de o parte si sa aduni informatii despre publicul tau tinta pe de alta parte.