fbpx
Blog Marketing

15 metrici in marketing digital de care sa tii cont

Calcularea ROI sau return on investment in comunicare se poate face in mai multe feluri si trebuie tinut cont de aceasta cel putin o data la cateva luni atunci cand masori succesul campaniilor online si a comunicarii in general.

Noi le-am adunat aici pe cele mai importante 15 metrici pentru a verifica succesul campaniilor tale din marketing digital.

15 metrici in digital marketing

Urmareste-le pe toate, sau doar pe o parte dintre ele, in functie de specificul businessului tau.

1. Costul pentru un lead

Atunci cand faci campanii de adunare de leads trebuie sa fii atent la cat platesti pentru fiecare, in functie de sezon, zile etc.

Daca banii pe care ii cheltui pentru a-i transforma in leasuri sunt mai multi decat acestia produc, atunci cel mai probabil trebuie sa iti schimbi strategia.

2. Cat de des aduci leaduri

Rata transformarii prospectilor in leaduri este din nou importanta si, in acelasi timp, legata de punctul 1 si de banii investiti in acest proces.

Numarul de leads este si un indicativ al performantei echipei de vanzari din companie, care trebuie sa faca o buna echipa atunci cand vorbim despre leads si impartirea rolurilor.

3. Costul pe achizitie

Cat plateste, in medie, un user pe achizitie.

Acest cost final sa zicem asa il poti afla impartind bugetul pe care l-ai consumat in marketing cu vanzarile avute si vei ajunge la un rezultat din care sa iti dai seama daca eforturile au meritat sau nu.

4. Media comenzilor – Average order value

O medie a comenzilor este legata si ea de costul de achizitie.

Chiar si o mica schimbare in legatura cu acesta poate sa iti aduca mai mult profit si este deosebit de important deoarece poti sa urmaresti profitul pe care il ai in timp si cum acesta se schimba in functie de diferiti factori.

5. Rata conversiilor per canal

In comunicare in general si in cea online in particular, nu te vei folosi de un singur canal pentru a transmite mesajele.

Asa ca este bine ca intotdeauna sa urmaresti conversiile aduse de fiecare canal in parte si sa vezi unde trebuie sa faci imbunatatiri sau ajustari de buget.

6. Conversiile per device

Este important sa stii de unde vin clientii tai, pentru a-ti da seama care este cea mai usoara cale sa ajungi la ei si care sunt imbunatatirile pe care le poti aduce la diverse versiuni ale siteului sau ale aplicatiei mobile – daca exista una.

7. Rata de exit

Adica cati oameni ies de pe site sau din aplicatie inainte sa converteasca si sa cumpere ceva de la tine sau care este pagina la care ei abandoneaza siteul.

Aceste date le poti afla urmarind sectiunea de Google Analytics. Gasind paginile care sunt abandonate cel mai des, poti sa le imbunatatesti si astfel sa scazi numarul de exit de pe ele.

8. Clickurile din blog

Blogul este o buna oportunitate de a prezenta produsele si de a creste din punct de vedere SEO.

Blogul mai este o buna oportunitate de a insera linkuri ale altor pagini de pe siteul tau si astfel sa-i trimiti pe cei care il citesc pe ele pentru a afla mai multe informatii despre un produs anume.

9. Customer lifetime value

Cel mai bine iti vei da seama de eforturile pe care le pui in comunicare atunci cand vei calcula cat cheltuie un anumit client intr-o anumita perioada de timp.

Daca tu cheltui x suma de bani pentru a aduce un client si acesta face o singura achizitie intr-un an sau doi in valoare de suma pe care ai investit-o sa-l aduci, atunci esti pe pierdere.

In schimb, daca te-a costat suma y sa il aduci pe siteul tau si sa il convingi să achizitioneze de la tine, insa el cheltuie suma x acum, peste cateva luni suma y si peste altele suma z, este de la sine inteles ca tu ai iesit in castig.

10. Net promoter score

Cunosti prea bine sondajele in care esti intrebat cat de mult ai recomanda un serviciu, un produs sau o aplicatie altor persoane.

In functie de raspunsurile pe care le primesti in acest sondaj poti sa iti dai seama de cat de multumiti sunt clientii tai de produsele tale si de interactiunea cu brandul tau in general.

11. Timpul investit in proiect

Timpul pe care il investesti in fiecare proiect sau campanie costa si el bani la randul sau. In functie de incasarile pe care campania respectiva ti le aduce poti sa iti dai seama daca a meritat sa investesti tot acel timp in ea sau daca pe viitor merita sa te concentrezi pe alte solutii.

12. De la trafic la lead

Traficul este important pentru orice website, insa si mai important este ca cei care ajung la el sa se transforme in cumparatori.

Calculeaza care este procentul acesta si iti vei da seama ce si cum trebuie sa imbunatatesti.

13. Cat ai cheltuit pe o reclama vs profit

Iar cand spunem ”cat ai cheltuit” ne referim la tot procesul: de la brainstorming, la idei, la copy si design, la implementare si banii bagati in reclama respectiva.

Asa poti sa urmaresti cat de eficiente sunt reclamele tale si ce ar trebui sa schimbi.

14. Profitul in general

Acesta este cel din urma metric pe care sa il urmaresti pentru a-ti da seama daca eforturile tale din comunicare si-au indeplinit scopul asa cum ai sperat, mai bine sau mai putin bine.

Asigura-te ca echipele de comunicare si cele de vanzari lucreaza impreuna pentru acelasi scop si fa primeasca la sfarsit laudele pe care le merita, fara sa fie discreditate.

15. Customer retention rate

Adica pretul pe care il platesti pentru a-i face pe clienti sa iti ramana fideli.

Fie ca le oferi un anumit discount sau un produs gratis o data la ceva vreme, newsletterele pe care le trimiti etc. toate acestea se aduna ca suma si conteaza atunci cand calculezi cat anume investesti ci care iti este ROIul.

Indiferent de tipul de business, este deosebit de important sa calculezi daca ceea ce investesti se intoarce prin cumparaturile pe care clientii le fac pe site pentru a-ti da seama ce faci bine, ce trebuie sa mentii la acelasi nivel si ce anume trebuie sa imbunatatesti.

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net