Am tot zic si repetam faptul ca pandemia a schimbat modul in care se face e-commerce si cine a ales sa investeasca in aceasta parte a supravietuit perioadei dificile in care s-au aflat multe business-uri din lumea intreaga.
Dupa 2 ani de pandemie trendurile s-au schimbat si la fel si comportamentul cumparatorilor, asadar in 2022 trebuie sa fim mai atenti la anumite detalii care ne vor scoate din anonimat si ne vor aduce tot mai multi cumparatori.
Noua normalitate pentru e-commerce in 2022
Iata care sunt trendurile care vor domina in 2022 in materie de e-commerce si la ce sa fii atent atunci cand iti construiesti un site de genul sau faci update la cel pe care il ai deja.
1. Mobile first
Tot mai multi oameni au un smartphone pe care il folosesc mult mai mult decat laptopul pentru a petrece timp pe retelele sociale si a face cumparaturi online. Tocmai de aceea site-ul tau trebuie neaparat sa fie prietenos cu partea de mobile.
Recomandarea noastra este sa creezi sau sa updatezi site-ul pentru mobile prima data si mai apoi sa il scalezi la versiunea sa pentru tableta si desktop. experienta userilor va fi una mult mai placuta, iar ei vor aprecia acest lucru!
2. Personalizare
Este important ca in e-mailuri sau atunci cand luam legatura cu clientii sa ne adresam lor pe numele mic, insa si mai important este sa personalizam continutul pe care il trimitem lor in functie de preferinte si interese.
In ziua de azi consumatorii se asteapta sa primeasca recomandari in functie de cumparaturile anterioare si de interese, pentru ca toata lumea este constienta de faptul ca datele pot fi urmarite pana la cel mai mic detaliu. Daca targetul tau sunt proaspetele mamicile, probabil nu ar fi bine sa le dai recomandari cu alcool in afara ocaziilor de sarbatoare cand il pot cumpara drept cadou.
3. Fa-i sa reactioneze la sugestii
Atunci cand vorbim despre personalizare vorbim si despre sugestii de cumparare a unor produse care au legatura cu comenzi mai vechi. Tocmai de aceea lasa-i pe cumparatori sa aleaga ce vor sa faca mai departe, iar dandu-le aceasta libertate vor fi mult mai incantati de relatia pe care o construiesc cu brand-ul tau.
Un exemplu bun de incentive este urmarirea comportamentului userului pe site – atunci cand de exemplu cauta ceva in sectiunea de reduceri, poate nu gaseste si se intoarce la cea de pret intreg. Ce poti face tu acum este sa ii dai o oferta de pret intre cele doua si astfel el va fi mai motivat sa cumpere vazand ca ai fost atent la acest detaliu si la nevoile sale.
4. Discounturi individuale
Lumea iubeste discounturile, iar daca acestea se pliaza pe nevoile celor care intra la tine pe site pentru cumparaturi poti sa stii ca i-ai castigat.
Acum poti sa generezi coduri individuale pentru userii carora vrei sa le acorzi in functie de cumparaturile trecute, la produse recomandate care se potrivesc cu acestea. Aceasta este inca o dovada de atentie la detalii si la nevoile celor care au ales sa cumpere de la tine.
5. Instaleaza-ti chatbots pe site
Chiar daca interactiunea umana este cea mai de dorit atunci cand vine vorba de business, cu greu poti sa acoperi serviciul cu clientii 24/24 si 7/7 mai ales cand esti la inceput.
O solutie pe care poti sa o implementezi sunt chatbots, robotetii care vor raspunde la cele mai frecvente intrebari cu raspunsuri generale, urmand ca de indata ce poti intra tu pe fir sau cei din departamentul de relatii cu clientii sa preia intrebarile care necesita raspunsuri personalizate.
Important insa este sa nu treaca mai mult de 1 zi de cand s-a lansat intrebarea de catre client sau un posibil client si pana primeste raspunsul.
Acestea sunt 5 reguli pe care iti recomandam sa le urmezi in 2022 pentru a avea succes in continuare cu business-ul tau online.