fbpx
Contabilitate

Criterii de care să ții cont atunci când alegi un contabil

Ce înseamnă contabilitatea pentru o firmă? Care sunt serviciile care îți aduc creșterea business-ului tău, siguranța zilei de mâine atunci când privești către cifre? Dar mai ales, care sunt criteriile de care ții cont atunci când alegi un contabil?

Iată câteva dintre cele mai comune întrebări atunci când vine vorba despre contabilitate. Desigur, unii ar putea spune că un contabil poate fi o loterie, însă alegerea unei firme de contabilitate presupune multă atenție și mai ales aspecte care te-ar putea conduce către succes. Și vorbim despre succes de business, de această dată.

Iată mai jos câteva criterii de care să ții cont atunci când alegi un contabil:

  • Referințe bune și expertiză

Acesta este un prim aspect important. Fie că vorbești despre o firmă de contabilitate, fie despre alegerea unui contabil care lucrează individual, acesta trebuie să aibă cele mai bune referințe. De asemenea, un contabil ar trebui să te ajute și cu informații prețioase din domeniul său de activitate, ținându-te tot timpul la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul tău de interes. De aceea, atunci când alegi o firmă de contabilitate, caută referințe despre aceasta și mai ales discută și află ce expertiză dețin contabilii cu care tu urmează să lucrezi.

  • Implicare în derularea contractului de contabilitate

Chiar dacă lucrezi cu o firmă de contabilitate, este bine să negociezi partea de consultanță. Un contabil care îți poate oferi și consultanță înseamnă plusul afacerii tale. De asemenea, contabilul trebuie să îți reprezinte business-ul cât se poate de bine, așa că până și atunci când e nevoie de anumite decizii fulger, să le ia cu toată responsabilitatea, în termenul cel mai scurt, dar cu o decizie avantajoasă pentru tine. Un contabil nu numai că trebuie să își cunoască meseria bine, dar trebuie să și asculte, să vadă care sunt direcțiile spre care vrei să te îndrepți, care sunt soluțiile pe care le poți aplica pentru a depăși provocări financiare. În același timp, ar fi bine să te învețe să citești un bilanț sau o balanță, ce să urmărești cu atenție și cum să transformi totul în favoarea companiei tale.

  • Verifică fisele de la ANAF cu evidențele contabile

Fișa de plătitor ar trebui verificată de contabilul firmei tale. În acest fel, te ferești de penalități mari de achitat către stat, atunci când ai omis să plătești o taxă sau un impozit. În afară de acest aspect, contabilul trebuie să te țină la curent cu noi modificări legislative, așa cum ar fi obligația de depunere a declarației de beneficiar real sau modificări la Codul Fiscal care te-ar avantaja sau dezavantaja.

  • Integritatea profesională

Alegerea unui contabil este o decizie importantă pentru orice companie pentru că el te reprezintă în relația cu autoritățile statului român sau atunci când faci comerț internațional cu autoritățile din exterior. Un contabil trebuie să beneficieze de o bună reputație, de integritate, dar mai ales să dea dovadă de clienți mulțumiți care să îl reprezinte pe mai departe. Informează-te puțin mai înainte de a alege, atât cu privire la persoană, cât și cu privire la compania cu care alegi să lucrezi. 

  • Prețul

Ne place sau nu, prețul ar putea fi un criteriu demn de luat în considerare. Atunci când alegi un contabil ar fi bine să ții cont și de acest aspect. Prețul, mai ales pentru un start up, ar putea însemna un element care i-ar putea bloca puțin activitatea. Așa că, optează pentru un preț decent, dar în același timp și pe servicii de calitate. De obicei, prețurile în contabilitate pornesc de la 400 de lei și cresc în funcție de pachetul dorit sau de numărul de angajați pe care îi ai.

Dacă ai nevoie de o firmă de contabilitate, care să îți ofere cele mai bune soluții din punct de vedere profesional, te așteptăm la discuție și mai mult ca sigur vom identifica cu ușurință nevoile companiei tale, dar mai ales strategiile eficiente.

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net