Orice om de afaceri stie ca in business exista indicatori de mai multe feluri care iti pot spune cat de profitabila este afacerea si ce anume trebuie sa imbunatatesti pentru a o transforma intr-una si mai profitabila.
Daca si tu ai un business in e-commerce, atunci ai ajuns la locul potrivit. In articolul de azi iti vorbim despre cei mai importanti indicatori – pe scurt, KPIs – de care sa tii cont de-a lungul unui an pentru a-ti da seama de evolutia afacerii tale.
Ne concentram pe 2 tipuri pe care atat tu, cat si echipele tale sa le urmariti.
Tipuri de KPI de urmarit
Exista mai multe tipuri, insa noi am ales sa ne concentram pe cele care tin de comunicare si cele operationale.
1. Indicatori de performanta in comunicare
Profitul din reclame este un bun indicator atunci cand iti doresti sa afli daca banii pe care i-ai investit au meritat sa fie directionati in acea parte si daca nu, ce anume poti sa schimbi din acest punct de vedere.
Rata conversiilor este un alt KPI de luat in seama. Adica din cati vizitatori ajung pe site, cati devin clienti. Aici conteaza foarte mult si felul in care ii atragi si daca ceea ce prezinti in social media se oglindeste si pe site.
Deschiderile de email sunt si ele un indicator a ceea ce faci bine atunci cand trimiti newslettere celor care s-au inscris in baza ta de date. Pe langa cate persoane deschid emailul, mai este important si cate dau click pe linkurile pe care le-ai inserat si atunci ajungem la rata conversiilor.
Sursele vanzarilor sunt importante: fie ca vorbim de social media – platit si organic – sau de reclamele de pe motoarele de cautare. Vanzarile inseamna profit, asa ca este important sa stii de unde vin si incotro sa iti indrepti eforturile.
Numarul de followers si likes este controversat atunci cand vine vorba de KPIs. Unii spun ca nu este important, altii ca da. Noi suntem undeva intre, impartiali, insa nu putem sa nu tragem concluzia ca un numar mare de followers nu atrage dupa sine si mai mult engagement si mai multe vanzari.
2. KPIs operationali
Partea operationala a unei afaceri este legata de cea de comunicare.
Vanzarile sunt cel mai bun indicativ al profitabilitatii unei afaceri. Acestea pot sa fie constante sau in valuri. In functie de caracteristicile lor vei putea sa iei si decizii in comunicare.
Profitul este strict legat de vanzari si de strategiile pe care le adopti legat de preturi, oferte, discounturi si timingul acestora. Chiar daca la inceput poate nu esti neaparat pe profit, este important sa iti acoperi macar costurile pe care le-ai investit in produse.
Retururile si anularile atunci cand vine vorba despre comenzi sunt alti indicatori de care sa tii cont dupa plasarea comenzilor. Retururile sunt de mai multe feluri si este important sa le identifici pe cele care se intampla cel mai des si sa inveti din acestea.
Acesti KPIs sunt usor de urmarit atat manual, cat si cu ajutorul a diverse instrumente.
Daca vreodata ai nevoie de un audit, noi suntem aici sa iti venim in ajutor si mai apoi sa-ti dam sfaturi despre cum sa performezi.