Auzim peste tot despre branding: fie ca vorbim de cel al companiilor sau de cel personal. Cu toate astea, multe persoane cred ca un logo este de ajung pentru a fi recunoscut atunci cand clientii dau un scroll pe retelele sociale sau o cautare pe Google.
In articolul de azi vei descoperi elementele cheie ale unui branding facut corect si la cum te ajuta acestea sa fii si mai cunoscut.
Elemente de branding de care trebuie sa tii cont
Azi iti vorbim despre 7 elemente de branding care nu trebuie sa-ti lipseasca din brand book. Daca iti doresti sa incepi o afacere si esti la partea de research sau te gandesti la un rebranding, ai ajuns in locul in care trebuie.
1. Numele
Primul lucru la care te gandesti cand vine vorba de business este numele. Acesta trebuie sa fie cat de scurt de poate, usor de pronuntat pentru a nu lasa loc de interpretari si care sa fie si usor de tastat pentru momentele in care este cautat pe Google sau pe retelele de socializare.
Un bun exemplu pentru noi este Adidas, firma care a inceput businessul creand pantofi sport, iar noi le spunem tuturor pantofilor sport adidasi. Asta inseamna ca iti alegi un nume care poate sa devina memorabil in mai multe culturi.
2. Logo
Dupa nume, logoul este cel de-al doilea factor pe care il recunoaste o lume intreaga oriunde s-ar afla.
Pe acesta il gasesti in poze, videouri, prezentari, afise si practic oriunde exista nevoia de o imagine de afisat. Si in cazul acestuia trebuie sa ai mare grija, pentru a nu afisa imagini care pot fi usor interpretate sau copiate de catre altii care sunt mai putin inspirati.
3. Grafica si imaginile
Poate iti vine greu sa crezi, insa si imaginile pe care le postezi in social media si nu numai sunt definitorii pentru brand. Este important sa exista consistenta pe toate platformele pe care postezi si in partea de crop a imaginilor si a filtrelor pe care alegi sa le folosesti.
4. Coloristica
Atunci cand spunem coloristica ne referim la culorile de brand book pe care trebuie sa le folosesti atunci cand creezi o imagine pentru social media, un afis sau o prezentare. Acestea trebuie alese pe spranceana si sa fie in concordanta cu businessul si valorile pe care vrei sa le scoti in evidenta.
Aminteste-ti de albastru de Facebook, rosu de YouTube si mov de Instagram. Atat de importante sunt culorile in branding.
5. Typography
Typography nu se refera la firmele de tip tipografie, ci la fonturile pe care le folosesti in afise, postari si orice material pe care il scoti in lume.
Si din acest punct de vedere trebuie sa fii consistent si sa folosesti mereu aceleasi fonturi, pentru ca si acestea sunt usor de recunoscut. Desigur, mai multe businessuri pot folosi aceleasi fonturi, insa importante sunt si celelalte elemente din branding alaturi de care vor forma un intreg.
6. Ton si voce
Fiecare brand ar trebui sa aiba un ton si o voce cu care comunica si care trebuie si acestea sa fie – da, ai ghicit – consistente si in ton cu tipul businessului si al brandului.
In acelasi timp trebuie sa te gandesti si la audienta care urmeaza sa vada mesajele pe care le transmiti si sa identifici ce le place si cum le place sa transmiti mesajul respectiv.
7. Slogan
Sloganul este si el o parte importanta a brandingului si este plusul pe care il aduci pe langa nume si care sa aduca o explicatie despre ceea ce este businessul tau sau un catchfrase care sa fie reprezentativ pentru ceea ce oferi.
Sloganele sau jingle-urile – melodiile care insotesc mesajul brandului – sunt cele care raman in capul oamenilor si, de cate ori le aud, le zboara gandul la tine.
Pentru momentele in care te gandesti sa lansezi o afacere sau cele in care te gandesti la un rebranding, nu uita sa iei in seama aceste 7 elemente care cu siguranta te vor diferentia de alti competitori din domeniu.