Un business e-commerce isi demonstreaza succesul pe termen lung cu ajutorul vanzarilor. De fapt, altfel nici nu ar avea cum sa reziste pe piata. Spre deosebire de cei care vand servicii, antreprenorii din e-commerce se pot lovi de-a lungul timpului de diverse provocari.
Despre unele dintre ele vei putea citi in articolul de azi impreuna cu solutiile pe care ti le propunem pentru a le depasi.
Atunci cand cumperi un serviciu trebuie sa faci maxim 2 pasi atunci cand vine vorba despre procesul de cumparare, insa daca intri pe un site de e-commerce, acestia se multiplica, fiind vorba de mai multe variante ale aceluiasi produs si necesitatea de customizare pana ajungi la cea perfecta.
Tocmai de aceea antreprenorii din e-commerce trebuie sa faca acest proces cat mai simplu de folosit si intuitiv pentru a nu-i incuraja pe cumparatori sa abandoneze cosurile inainte de a face o achizitie.
Metode de a imbunatati conversiile
Extista mai multe metode de a imbunatati conversiile, insa acestea trebuie adaptate la fiecare business in parte. Regulile de baza sunt aceleasi insa, la fel ca si produsele, trebuie personalizate.
1. Adauga produse recomandate
Atunci cand o persoana viziteaza pagina unui produs de pe siteul tau, adauga mereu recomandari de alte produse. In acest fel persoana respectiva va putea avea o privire de ansamblu asupra produsului de care este interesata si va petrece mai mult timp pe site urmarind mai multe produse, asadar sansele de conversie cresc.
Recomandarile de produse cresc personalizarea experientei de shopping pentru client si astfel si vanzarile.
2. Atentia la paginile de produs
Cand ai un site de e-commerce trebuie sa fii foarte atent la cum prezinti produsele pe care le vinzi.
Imaginile trebuie sa fie unele profesionale si sa surprinda toate detaliile care diferentiaza produsele tale de cele ale concurentei. Mai apoi, acestea trebuie sa aiba o buna fidelitate a ceea ce vinzi si ceea ce primeste clientul in colet si sa poata sa dea zoom pe ele pentru a vedea texturi si culori in detaliu.
Pentru ca la un e-shop posibilii cumparatori nu pot sa atinga produsul, este foarte important sa acorzi atentie maxima punctului de mai sus.
De asemenea, plaseaza obiectul in mediul in care urmeaza sa fie folosit pentru ca cei care isi doresc sa il cumpere sa aiba o idee de ansamblu asupra lui.
O alta idee este sa filmezi scurte videouri in care sa prezinti produsul si sa il integrezi in peisaj. Asta pentru ca acest tip de continut castiga tot mai mult teren si clientii prefera sa vada un scurt video decat sa se uite la zeci de poze ale produsului.
Descrierile text trebuie sa fie la obiect, fara sa folosesti cuvinte mari care pot fi intelese gresit.
3. Navigarea pe site
Nu poti sa vinzi daca siteul tau este greu de navigat si daca oamenii petrec mult timp pentru a ajunge la informatia de care au nevoie.
Tocmai de aceea este important ca siteul tau sa fie cat mai curat si cat mai usor de navigat pe el.
Ca sa faci acest lucru, fii atent la urmatoarele detalii:
- urmareste sa vezi unde sau userii cel mai des click;
- arata categoriile pe fiecare poza;
- include etichete si descrieri concise pentru fiecare categorie din meniu;
- meniul in sine sa fie intuitiv si usor de urmarit;
- evita sa ascunzi categorii in sub-meniuri;
- testeaza diverse tipuri de navigari pentru a vedea care le place cel mai mult userilor.
4. Lista de favorite
Pe langa cos, adauga si o lista de favorite pe site, pentru ca cei care sunt putin nehotarati sa adauge acolo produsele la care se mai gandesc.
Astfel ei vor trebui sa aiba un cont pe site si automat poti sa le trimiti emailuri de reminder in legatura cu produsele din lista si despre alte produse complementare acestora sau asemanatoare cu acestea.
5. Check-out
Procesul de check-out trebuie sa fie unul extrem de simplu si pe o singura pagina daca se poate pentru a nu crea frustrare din cauza unor multi pasi prin care trebuie sa treaca. De asemenea, pune aici toate informatiile referitoare la comanda, inclusiv transport, pentru ca acesta din urma sa nu fie un motiv pentru care acestia abandoneaza cosul.
Daca se intampla sa nu ai cum sa faci procesul de check-out pe o singura pagina, atunci asigura-te ca pui un progress bar deasupra acestuia pentru ca cel care trece prin proces sa poata sa vada evolutia sa si cat mai este pana ajunge la ultimul pas. In orice caz, minimizeaza cat de mult pasii.
Daca utilizatorul are deja cont pe site si a mai facut cumparaturi de la tine, da-i ocazia sa salveze informatiile de facturare si livrare, pentru ca data urmatoare cand mai cumpara ceva, acestea sa ii fie la indemana si astfel sa salveze timp.
La sfarsitul procesului, trimite-i o notificare de confirmare pe email sau pe ultimul ecran al procesului, in functie de resursele de care dispui.
6. Dovada sociala
Dovada sociala este extraodrinar de importanta pentru un business din e-commerce, cand posibilii cumparatori nu au cum sa atinga produsul pentru a se convinge si a-l cumpara.
A posta reviewuri si continut generat de cei care au cumparat deja de la tine si felul in care folosesc ei produsul te va ajuta enorm sa cresti numarul de vanzari.
Fie că vorbim despre reviewuri pe site, pe social media, reshares ale storyurilor postare de catre utilizatori, toate acestea adunate vor creste increderea in businessul tau si in produsele comercializate.
Alege sa pui in aplicare acesti 6 pasi si vei vedea cum numarul cumparaturilor pe site si al traficului vor creste.