Ultimii 2 ani ne-au aratat importanta magazinelor online in rutina cumparatorilor, iar trendul se pare ca va ramane acelasi si pe viitor.
Avand in vedere concurenta acerba care se formeaza, trebuie mereu sa imbunatatesti ceva la magazinul tau pentru a ramane competitiv si pentru a satisface nevoile celor care te aleg pe tine in detrimentul celorlalte businessuri din acelasi domeniu.
Exista strategii si metode de care daca tii cont poti sa urci in topul preferintelor clientilor si nu doar sa ii castigi, ci si sa ii ajuti sa iti devina fideli.
6 strategii de care sa tii cont in 2022
Acestea nu au o singura directie, ci mai degraba imbina diverse domenii de care te lovesti atunci cand ai un business online si care, lucrand impreuna, fac treaba sa mearga mai bine.
1. SEO
Auzi de SEO peste tot si iti dai seama, citind despre subiect, ca este mult mai vast decat iti imaginai. Ei bine, tinand cont de algoritmi si cum se schimba acestia de la sezon la sezon, poti sa ajungi si sa ramai in topul cautarilor pe Google.
Optimizeaza textele in asa fel incat sa sara in cautari atat atunci cand sunt facute sub forma de text, cat si vocale.
2. Social e-commerce
In medie, o persoana petrece in jur de 2,5 ore pe social media. Orice business ar trebui sa aiba un profil pe cel putin o retea de socializare – iar aici importanta este data de publicul tinta si unde se afla acesta.
Retelele sociale sunt un bun motor de a aduce trafic pe site si a converti vizitatorii in cumparatori.
Mai nou multe dintre platforme au oferit posibilitatea de a crea un shop chiar in interiorul lor si astfel cei care ajung la acesta nu mai trebuie sa paraseasca platforma pentru a putea face cumparaturile de care au nevoie.
3. Du cumparaturile la alt nivel
Inteligenta artificiala si realitatea virtuala castiga tot mai mult teren in viata noastra si astfel trebuie sa te gandesti cum poti sa le integrezi in experienta de shopping a celor care ajung pe siteul tau. De exemplu, IKEA avea la un moment dat posibilitatea de a simula cum arata un obiect direct in casa celui care era interesat sa il cumpere.
La fel si unele companii de make-up sau optici medicale iti dau posibilitatea de a ”proba” produsele lor in mod virtual.
4. Testimoniale
Se stie dintotdeauna ca tehnica word of mouth sau din gura-n gura este cea mai buna reclama. Asa ca aduna testimoniale de la cei care au cumparat de la tine cu adevarat si publica-le pe site – cu acordul lor, bine-nteles.
Onlineul a schimbat si acest lucru si testimonialele din online conteaza aproape la fel de mult ca si recenziile venite de la familie si prieteni si mult mai mult decat cele venite de la persoane publice si influenceri.
Testimonialele pot avea mai multe forme: text, foto, video. In functie de fiecare poti sa scoti in evidenta atuuri ale produselor si felul in care acestea imbunatatesc viata celor care le-au achizitionat deja.
5. Customer service excelent
Calitatea si prezentarea produselor pe care le vinzi este importanta, insa la fel de important este modul in care comunici cu clientii inainte, in timpul si dupa achizitie.
De cele mai multe ori un customer service excelent ii va face sa revina pentru ca se simt ascultati si li se ofera raspunsuri intrebarilor pe care le au legat de produse, de livrare etc.
Felul in care te ocupi de retururi este din nou important pentru a-i face pe cei care au cumparat de la tine si nu li s-au potrivit sa ajunga produsul inapoi la tine printr-un sistem simplu si la fel si produsele care li se potrivesc.
6. Prezenta pe mai multe canale
Canalele pe care esti prezent conteaza in ideea in care trebuie sa ajungi la cei care sunt in targetul tau si sa ii convertesti in clienti.
Gaseste aceste canale si apoi creeaza o strategie pentru fiecare. Tine minte ca targetul de multe ori este diferit si la fel modul de exprimare si continutul pe care il postezi.
Aceste 6 strategii te vor ajuta sa te mentii in topul clientilor si sa ajungi in topul celor care s-au gandit pana acum sa cumpere de la tine si aveau nevoie de un impuls.