Google face mereu schimbari – unele pentru useri, altele pentru advertiseri – si incearca sa imbunatateasca experienta acestora cu motorul de cautare atat in ceea ce priveste rezultatele afisate, cat si reclamele livrate.
De data aceasta schimbarea vine pe platforma de mobil, unde denumirea de ”Anunt” sau ”Ad” a fost mutata.
Aceasta schimbare a fost observata de mai multi useri si mai apoi confirmata si de reprezentanti ai Google.
Acum se folosesc denumiri precum ”Sponsorizat” sau ”Sponsored”, ”Ad” sau ”Anunt”, ”Advertisment” sau ”Reclama”.
Aceasta noutate face parte din planul Google de a-i ajuta pe useri sa identifice mai usor care sunt reclamele din rezultatele de cautare si sa faca diferenta intre cele doua tipuri de rezultate afisate.
Afisand notificarea cum ca linkul respectiv apartine unei reclame in partea de deasupra linkului prorpiu-zis, feelingul poate fi ca acela dat de un rezultat organic.
Acest lucru poate sa fie bun pentru advertiseri, deoarece ce multe ori userii ezita in a da click pe reclame versus rezultatele organice. Putand fi usor incurcate acestea doua, oamenii for da click pe primele rezulate, fara a tine cont de provenienta si tipul acestora.
Ca si orice alta schimbare, si aceasta poate sa fie cu doua taisuri: pe de o parte poate scadea numarul de clickuri pe rezultatele organice si astfel eforturile pe care le depui in SEO sa fie mult mai intense; iar pe de alta parte ii ajuta pe advertiseri sa primeasca mai multe clickuri pe reclamele pe care le lanseaza.
Istoria reclamelor pe Google
De-a lungul existentei sale, Google a schimbat formatul in care afiseaza reclamele pe platformele mobile.
La inceput acestea erau usor de indentificat deoarece erau publicate pe un background albastru sau galben, greu de ratat.
Apoi culoarea a fost schimbată în verde si turcoaz, din nou pentru a putea fi usor identificate.
2010 aduce culoarea lila in prim plan, in timp ce 2011 se intoarce la galben.
2013 este anul in care se trece de la roz deschis la background alb, insa cu o signalistica galbena atasata cuvantului AD.
Acest chenar s-a transformat in verde, urmand sa dispara de tot in ultimele iteratii din design.
Aceasta evolutie duce si cu gandul la trendurile tot mai minimaliste din design, carora trebuie sa se adapteze chiar si gigantii.
Toate schimbarile vin si un urma lunilor de iteratii, perioade de teste si feedback adunat de la userii care au, de fapt, cel mai mare cuvant de spus in ceea ce priveste interactiunea cu siteurile si aplicatiile pe care le folosesc zi de zi.
Nu trebuie sa ne mire aceste schimbari pe care le vedem la siteuri, aplicatii si modul de afisare a informatiilor, ci sa ne bucuram ca brandurile cu care interactionam zi de zi asculta feedbackul majoritatii si se adapteaza nevoilor acestora.
Si chiar daca la inceput poate schimbarea nu este tocmai pe gustul tau, nu-i nimic. In timp te vei obisnui cu aceasta si cu greu iti vei putea aminti de felul in care arata inainte.
Spune drept: mai stii cum era display-ul de la reclamele de pe platforma mobila a Google acum cativa ani? Exact!
Imbratiseaza schimbarea de oricare parte ai fi si vei vedea ca vei trece mai usor peste aceasta!