Combinatia dintre marketingul organic si cel platit trebuie sa fie una castigatoare atunci cand vine vorba despre comunicare. In articolul de azi iti vom spune cum poti sa te folosesti cel mai bine de cel organic, insa si care sunt diferentele intre acestea doua.
Marketingul organic
Prin marketing organic aduci spre tine audienta fara a investi bani in reclame sau alt fel de postari platite. Este ceva ce se intampla datorita continutului de calitate pe care il generezi si care aduce un plus valoare in viata celor care te urmaresc si care decid sa iti devina clienti. Acesta este o combinatie de eforturi intre social media, SEO, blog posts, guest posting si studii de caz.
In principal online marketingul te va ajuta sa creezi brand awareness si o conexiune cu audienta ta.
Cu ajutorul marketingului organic vei trimite utilizatori pe site care, in cel mai bun caz posibil, vor deveni clienti; important este sa le sari tu in minte atunci cand se gandesc sa faca o achizitie. Iar acest lucru poti sa-l faci prin branding si SEO. S-a dovedit ca SEO aduce mult mai mult trafic pe site-uri decat social media.
De marketingul organic te poti folosi si atunci cand faci reclame, pentru ca, odata ajunsi pe site, poti sa urmaresti comportamentul utilizatorilor si mai apoi sa ii retarghetezi cu informatii despre produsele pe care le-au vizualizat.
Ca sa iti dai seama ce eforturi sunt cele mai apreciate, va trebui sa analizezi tipul de continut care a functionat cel mai bine, canalele care au adus cei mai multi utilizatori si mai ales cei mai multi clienti.
Tipuri de marketing organic
Atunci cand spunem marketing organic ne referim la mai multe tipuri, cum ar fi:
- social media;
- blog posts;
- guest posts;
- campanii de e-mail;
- PR;
- user generated content.
Marketingul platit
Dupa cum ii spune si numele, marketingul platit se refera la campaniile de ads din social media sau de pe motoarele de cautare. Prin intermediul acestuia ajungi targhetat la oamenii pe care ii alegi cu ajutorul instrumentelor pe care fiecare platforma ti le pune la indemana.
Scopurile celor doua tipuri de marketing sunt diferite: pentru cel organic – sau in alte cuvinte ”din gura-n gura” scopul final este brand awareness-ul si conexiunea cu utilizatorii care ajung la tine, intr-un timp mai lung sau mai scurt; iar paid marketingul este acela care isi face efectul aproape imediat, fiind targhetate persoane care se stie ca eu nevoie de produsele tale din comportamentul pe care l-ai observat de-a lungul timpului.
Rezultatele marketingului platit se vad in traficul de pe site si mai ales in conversii.
Pentru acesta este destul de clar ce este de facut atunci cand vrei rezultate. Insa pentru marketingul organic, iti dam noi cateva directii pe care sa le abordezi.
Strategii de organic marketing
1. Analizeaza traficul
Inainte sa te apuci de orice strategie de online marketing trebuie sa vezi de unde anume ajung pe site-ul tau vizitatorii si care este comportamentul lor. In acelasi timp ar trebui sa ai deja scrisa pe foaie audienta ta ideala si comportamentul pe care ar trebui sa il aiba. Pune aceste doua lucruri unul langa celalalt si vezi cat de mult se intersecteaza.
In functie de rezultatele pe care le vezi poti sa conturezi strategia ta de organic marketing.
2. Creeaza continut
Asta este de la sine inteles, insa recomandarea noastra este sa il variezi si in functie de ce iti pune la dispozitie fiecare platfoema: fie ca vorbim despre social media, e-mail, motoare de cautare sau website-ul business-ului tau.
Pe de alta parte, trebuie sa testezi sa vezi ce tip de content prefera audienta, iar primul pas te va ajuta sa identifici de unde ajunge la tine. Astfel iti va fi mult mai usor atunci cand vine vorba despre prioritizare.
3. Optimizeaza continutul
SEO joaca un rol important atunci cand vorbim despre marketingul organic. Optimizeaza-ti continutul in functie de motoarele de cautare, de device-urile pe care utilizatorii le folosesc si mai ales de cuvintele cheie dupa care acestia ajung la tine. Nu uita nici de design, care sa fie optimizat pentru cautari si mai ales pentru gasirea informatiilor cheie de care cei care ajung la tine pe site au nevoie.
4. Evalueaza si imbunatateste
Deseori auzi aceste sfaturi, inclusiv de la noi, insa nu putem sa ne dezicem de ele. Evaluarile constante si imbunatatirile pe care le poti aduce mereu sunt cele care te vor ajuta sa evoluezi.
Marketingul organic este cel care aduce oamenii la tine pentru a crea conexiuni si pentru a gasi informatiile de care au nevoie. Fii mereu atent la trenduri si nu ezita sa faci schimbari atunci cand observi plafonari. Aceste actiuni sunt mereu bine venite.