Atunci cand vorbim despre SEO, tot ce putem spune este ca relativitatea e la ea acasa, iar rezultatele nu se vad imediat, ca si in cazul campaniilor de reclame platite – fie pe retelele sociale sau pe motoarele de cautare.
Tocmai de aceea, atunci cand iei decizia de a investi in SEO trebuie sa fii constient de timpul pe care alegi sa il investesti si in acest proces, de resursele umane si materiale. Asta mai ales pentru ca rezultatele se vad in peste 6 luni de obicei. Dar despre acest progres al procesului iti spunem mai multe in articolul de azi si ne dorim sa iti fie de ajutor!
Sunt 4 intrebari la care trebuie sa iti raspunzi inainte de a lua o decizie in aceasta privinta, iar acestea sunt:
- trebuie sa investesc in SEO?
- cat sa investesc in SEO?
- cum sa impart bugetul SEO?
- cum sa cuantific investitia in SEO?
Raspunsurile depind foarte tare de fiecare buiness in parte, insa noi iti dam cateva directii din care sa te ghidezi pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine si business-ul tau.
Trebuie sa investesc in SEO?
De raspunsul la aceasta intrebare depinde restul articolului, pentru ca acesta iti va spune daca sa il citesti sau nu mai departe.
Merita sa investesti in SEO daca produsul sau serviciile tale nu sunt extra-nisate si au multe cautari de-a lungul anului. De exemplu, daca ai un business care se refera strict mecanicilor auto, atunci cel mai probabil nu are rost sa investesti prea mult in SEO, deoarece acestia vor merge la sigur cu cautarea. In schimb, daca ai anvelope, pe care le cauta orice sofer din lume, atunci merita sa investesti in SEO si sa ajungi la cat mai multi posibili cumparatori care sunt indecisi atunci cand vine vorba despre alegerea pe care trebuie sa o faca.
Asadar, raspunsul la aceasta intrebare este la tine. Daca produsul tau nu este extraordinar de nisat, continua sa citesti acest articol.
Cat sa investesc in SEO?
Un alt raspuns care este subiectiv, pentru ca acesta depinde foarte mult de bugetul pe care il ai pus deoparte pentru comunicare si tot ce tine de acest domeniu atat de vast.
Important insa este sa alegi sa investesti cu cap, in calitate mai degraba decat in cantitate. Trebuie sa gasesti acea agentie sau persoana care sa se alinieze valorilor tale si cu care sa te intelegi inca de la inceput si, mai ales, care sa stie sa iti explice care este procesul, care sunt nevoile sale si ce asteptari sa ai.
Cum sa impart bugetul din SEO?
Probabil stii deja ca SEO se imparte in mai multe categorii si niciuna dintre ele nu ar trebui lasata la o parte de tot. Asadar, important este sa iti imparti bugetul la toate, in functie de cat de stringente sunt nevoile tale.
Asa cum spuneam si mai sus, important este sa alegi o agentie sau o persoana care poate sa se ocupe de toate, tinand cont de urmatoarele:
- cei sau cel care se va ocupa de SEO trebuie sa aiba cunostinte tehnice, pentru a se putea ocupa si de SEO tehnic;
- sau sa stie cum sa le comunice developerilor nevoile din punct de vedere SEO;
- tu sa aloci un buget pentru a lucra cu o agentie, un freelancer sau o persoana in-house;
- sa aloci buget pentru o persoana care sa creeze content si pentru un designer pentru vizualuri;
- developeri care sa ajute pentru partea tehnica mai in profunzime.
Cum masori impactul SEO
Impactul SEO in primul rand il masori intr-o perioada mai lunga de timp care poate dura si pana la 9 luni, in functie de persoana pe care ai desemnat-o sa se ocupe de aceasta parte a comunicarii.
Rezultatele SEO sunt destul de greu de cuantificat, insa traficul pe site care vine din aceste eforturi este un mod de a vedea rezultatele.
Procesul SEO este unul de lunga durata si mai important este sa angajezi pe cineva care ofera calitate versus cantitate si care poate sa se ocupe de diversele arii ale acestei parti ale comunicarii.