23Oricine lucreaza in comunicare stie ca o mare parte a procesului de vanzare sta in continutul cu care iesi in fata lumii si cat de persuasiv esti.
Mai mult decat atat, SEO si content marketingul merg mana-n mana pentru a lucra la succesul afacerii tale in mediul online.
De multe ori insa stai si te intrebi ce ar merge mai bine pentru a atrage clienti noi sau a-i ajuta pe cei vechi sa revina.
Cum gasesti inspiratie pentru continutul care trebuie
Sunt unele momente in care, oricat de bun ai fi in meseria de content writer, pur si simplu ai acel writers block si nu stii ce anume poti sa mai scrii atat pe blog, cat si in advertoriale sau la descrierile produselor.
Ei bine, noi venim cu cateva solutii in asa fel incat sa depasesti mai usor aceste perioade si sa ai parte de mai multa inspiratie.
1. Incepe de la clientii actuali
Cel mai usor pas de pornire este de la clientii actuali: ce au cumparat, ce au returnat si care au fost/ sunt intrebarile pe care ti le adreseaza. Astfel, iata trei puncte de pornire:
- noteaza intrebarile care iti sunt adresate cel mai des atat in social media, cat si pe site sau la telefon. Aduna fiecare echipa responsabila de customer service in parte si roaga-i sa te ajute cu aceste informatii. Nu exista intrebari bune sau intrebari rele, conteaza sa le alegi pe cele pe care vrei sa le scoti in evidenta si sa te ajuti de acestea in crearea continutului;
- gandeste-te la intrebari pe care clientii nu le adreseaza, dar raspunsul carora ii poate ajuta sa aiba o experienta mai buna cu produsele tale dupa ce le cumpara;
- gandeste-te la modul in care clientii folosesc produsele tale. Apoi descrie-le cum sa fie power useri si cum sa se foloseasca de ele la maxim.
In functie de specificul businessului, poti sa alegi diverse topicuri pe care sa le abordezi si, mai mult decat atat, poti sa vezi unde duce fiecare discutie in parte si astfel sa gasesti si alte idei de continut.
2. Urmareste concurenta
Orice afacere din lumea aceasta – mai mica sau mai mare – urmareste ce face concurenta. Acest lucru nu este unul gresit, ci dimpotriva. Nu inseamna insa ca trebuie sa copiezi o idee sau un concept, ci il poti adapta nevoilor si conceptului campaniei pe care urmeaza sa o derulezi.
Urmareste ce fac si cum reactioneaza publicul la ceea ce posteaza:
- fac reels si videouri pentru YouTube care au succes? Poate ar fi o idee sa le folosesti si tu.
- scriu articole in care sa scoata in evidenta un anumit produs sau o persoana din companie si au comentarii si shareuri la acesta? Incepe si tu sa te folosesti de aceasta idee.
- cum reactioneaza publicul la ceea ce posteaza in social media? Ce idei au pe care tu nu le-ai pus in practica?
Se intampla uneori ca cineva de la concurenta sa vina cu o idee wow, pe care nu ai mai vazut-o nicaieri si daca o copiezi este un pic batator la ochi. Insa, de obicei, ideile de continut le regasesti la mai multe afaceri si nu poti sa spui cine de la cine s-a inspirat.
3. Foloseste instrumente de cautare a cuvintelor cheie
Se stie ca in SEO keyword researchul este deosebit de important si un pas definitoriu in ceea ce priveste actiunile viitoare pe care sa le iei in comunicare.
Exista o multime de instrumente care sa te ajute sa gasesti cuvintele cheie relevante pentru afacerea ta, asa ca nu te sfii sa cauti pana in gasesti pe cel care ti se potriveste cel mai bine si care raspunde nevoilor tale.
4. Foloseste instrumente de Q&A
Fie ca vorbim despre social media, pagina de intrebari frecvente de pe site sau orice alt instrument care te lasa sa aduni parerile oamenilor, trebuie sa stii ca sunt deosebit de importante atunci cand vine vorba despre crearea de continut.
Afla ce curiozitati are publicul tau tinta si nu numai si asa vei putea mai usor sa structurezi continutul pe care urmeaza sa il creezi.
5. Foloseste-te de propriul site
Daca siteul tau nu are inca o bara de cautare, suntem convinsi ca trebuie sa faci un mic redesign si sa adaugi una.
Astfel vei putea afla mult mai usor ce fel de informatii cauta oamenii pe siteul tau, ce parcurs au pe acesta si dupa cat timp au luat decizia de cumparare.
6. Asculta social media
Fii foarte atent la social media, la mentiunile pe care le primesti si mai ales la intrebarile si neclaritatile care sunt adresate.
Astfel vei putea lua pulsul audientei tale si vai sti mai departe ce subiecte sa abordezi in asa fel incat sa primeasca un raspuns pentru fiecare intrebare.
Organizeaza ideile
Acum ca ai atatea surse din care sa iti iei inspiratia pentru continutul pe care urmeaza sa il creezi, le-ai pus pe foaie si tot ce trebuie sa faci este sa le pui intr-o ordine in functie de campaniile pe care doresti sa le pui in aplicare.
Decide ce tip de continut vei crea
In functie de campaniile pe care le pui cap la cap trebuie sa incepi sa decizi ce fel de continut vei crea pentru a-ti atinge obiectivele stabilite.
In functie de obiective, de resursele pe care le ai la indemana si de buget deopotriva, alege daca vei lucra cu continut text, imagine sau video sau un mix intre acestea.
Creeaza continut care sa ajute
Acum ca ai decis toate detaliile care tin de planificare, poti sa treci la partea de implementare si sa creezi continut care sa vina in ajutorul clientilor tai mai vechi sau mai noi.
Asigura-te ca ceea ce creezi este optimizat pentru cautari
De-a lungul acestui proces echipa de continut trebuie sa lucreze indeaproape cu cea de SEO.
Astfel te poti asigura ca ceea ce creezi este optimizat pentru motoarele de cautare si ca nu vei face aceeasi munca de doua ori: sa scrii continutul si mai apoi sa il rescrii ca sa fie optimizat pentru SEO.
Acesti pasi speram sa te ajute atunci cand cauti inspiratie pentru continutul pe care sa il creezi.