Important pentru orice om de comunicare si business owner este sa creasca vizibilitatea brand-ului sau prin orice metode se poate. Iar daca acestea sunt gratuite, cu atat mai bine, mai ales daca esti la inceput de drum in business.
De ce conteaza engagement-ul pe Instagram
Ca si pe orice alta retea sociala, engagement-ul conteaza cel mai mult si pe Instagram, pentru ca acesta te va scoate in fata si te va ajuta sa stralucesti mai mult decat o postare care apare in feed si se pierde intr-un ocean de multe altele.
Asa ca degeaba ai multi followers – majoritatea cumparati – daca ei nu interactioneaza cu ceea ce postezi. Mai mult decat atat, Instagram te va penaliza pentru asta, asa ca cel mai bine este sa depui eforturi in a creste organic, pentru ca asa este cel mai sanatos pentru business-ul tau.
A avea o comunitate creata organic inseamna ca acei oameni chiar sunt interesati de produsele sau serviciile tale si nu sunt doar un numar care sa dea bine in rapoarte si atat.
Cum sa cresti reach-ul si interactiunea in postarile de pe Instagram
Incepem seria de tips and tricks despre cresterea organica pe Instagram cu postarile din feed. Pentru ca aceasta parte a platformei este cea care apare atunci cand oricine deschide aplicatia pe telefon, tableta sau desktop.
1. Foloseste functia de carousel
De cativa ani deja Instagram a introdus functia de carousel, in care poti sa adaugi o serie de imagini si video-uri in aceeasi postare, intre 2 si 10. Aceasta functionalitate este de ajutor atunci cand doresti sa expui o idee in mai multe ipostaze si sa nu se piarda in mai multe postari in feed, ci mai degraba sa fie toate in acelasi loc.
Mai mult decat atat, caruselurile iti aduc o dubla expunere. Cum se intampla asta te intrebi? Daca cei care vad prima imagine nu interactioneaza cu ea, Instagram le va mai arata o data aceeasi postare, insa de data aceasta cu o alta imagine sau video pe care l-ai uploadat.
Nu posta de mai multe ori aceeasi imagine sau video in carusel, algoritmului Instagram nu ii place asta. Posteaza cea mai buna imagine prima, astfel incat cei care o vad sa isi doreasca sa interactioneze cu ea.
2. Eficientizeaza-ti descrierile
Ai doua randuri la dispozitie sa scrii o descriere care sa ii atraga pe cititori si sa ii faca sa dea click pe ”See more” daca textul este mai lung. Acesta este un semn bun ca exista interes pentru postare si informatia pe care o afisezi.
Atrage atentia folosind majuscule – insa nu exagera cu ele – si emojis – desigur, care sa se potriveasca contextului. Fa textul sa se asemene unui blog post si compune o introducere care sa capteze atentia si care sa aiba un impact puternic asupra cititorilor.
3. Nu uita de hashtags
Inca de la inceputul retelei sociale, hashtagurile au avut o mare importanta in ceea ce inseamna posibilitatea de engagement si reach a postarilor din feed si nu numai.
Folosirea lor este benefica atata timp cat tii cont de o strategie pe care sa o implementezi cu fiecare postare si anume:
- alege hashtaguri in trend;
- foloseste si hashtaguri mai putin cunoscute;
- adauga hashtaguri nisate;
- creeaza-ti propriile hashtaguri pentru brand.
O combinatie intre toate acestea iti va aduce acel reach de care ai nevoie fara insa sa te pierzi intr-o mare de alte postari. Cei care vin spre tine super nisati vor cauta dupa hashtaguri mai putin comune.
Urmareste si ce hashtags foloseste competitia ta, nu doar ca sa le folosesti si tu, ci sa vezi in ce zona se invart si sa folosesti si tu unele asemanatoare.
4. Locatia este importanta
Atunci cand postezi o imagine sau un video pe Instagram este bine sa ii adaugi si o locatie. Cu cat mai speficica, cu atat mai bine. Aceasta este relevanta pentru cei care cauta un produs intr-o anumita zona geografica.
In functie de postarile de pana acum, locatia s-ar putea deja sa iti apara la sugestii; iar daca nu, sau s-a schimbat, poti sa o cauti si mai apoi sa o adaugi.
5. Da tag si altor branduri sau persoane in postari
Insa fa acest lucru doar daca ai permisiunea lor, iar postarea are legatura cu ei.
De exemplu, daca apare un anumit brand in poza sau video, este in regula sa dai tag profilului. Daca insa nu, acesta nu este relevant si mai tare va enerva atat pe urmaritorii tai, cat si pe cei care administreaza contul brand-ului respectiv.
Acest tag pe care il dai va aparea si in sectiunea de poze si video-uri taguite pe profilul respectiv.
Chiar daca in total ai voie sa adaugi pana la 20 de taguri in fiecare postare, iti recomandam sa nu faci asta, ci mai degraba sa te limitezi la cele relevante. Nu uita sa dai tag si in textul postarii celor pe care i-ai taguit in poza/ video si asa ei vor primi cu siguranta o notificare.
Cum sa cresti expunerea prin Instagram Stories
Si Instagram Stories sunt o modalitate buna de a creste engagement-ul si reach-ul pe platforma.
6. Adauga stickers
Un ajutor de nadejde cand vine vorba despre interactiune pe Instagram sunt stickerele din stories. Cu ajutorul lor poti sa descrii mai bine o stituatie sau o stare de spirit, poti sa pui intrebari sau sa faci sondaje – un mod foarte usor de crestere a engagement-ului.
7. Diversifica story-urile
Nu te limita la un singur tip de story – foto, video sau boomerang, ci incearca sa le diversifici cat mai tare pentru a avea un mai mare impact vizual.
Despre Reels si IGTV
In ultima vreme poate ai observat impactul pe care il au Reels in ceea ce priveste reach-ul pe Instagram si anume: functioneaza foarte bine.
Nu uita sa le postezi si in feed pentru o dubla expunere.
Ai doar cateva secunde sa captezi atentia utilizatorilor, asa ca iti recomandam sa cuprinzi acolo cea mai exciting parte a videoului.
Acum ca stii cateva puncte pe care sa le atingi atunci cand gandesti strategia si implementarea noilor campanii de pe Instagram, abia asteptam sa auzim ce a functionat pentru tine!