fbpx

Exista parti ale websiteului care il vor ajuta sa functioneze mai bine si astfel sa raspunda nevoilor pe care Google si alte motoare de cautare le au si sa apara in topul rezultatelor atunci cand vine vorba despre cautari. Desigur, acestea nu sunt singurele care sunt luate in seama, ci impreuna cu SEO si continutul de calitate te vor impinge in top.

Aceste metrici pun mare pret pe user experience, iar Google le va lua in seama atunci cand vine vorba de ranking. Si ii va depuncta pe cei care nu tin cont de cele trei aspecte ale Core Web Vitals.

Ce sunt Core Web Vitals

Core Web Vitals sunt trei dintre elementele de user experience pe care Google le ia in seama atunci cand rancheaza un website.

Acestea sunt:

  • Cumulative Layout Shift – adica schimbarea maxima a layoutului paginii pe o durata de 5 secunde;
  • First Input Delay – cat dureaza de cand un user da click pe un link sau pe un video si pana ce acest click este procesat;
  • Largest Contentful Paint – cat timp ii ia celei mai mari bucati de continut sa se incarce – acesta depinde de deviceul pe care este incarcat siteul.

Ce sa faci atunci cand optimizezi aceste 3 elemente

Ca sa ai un website perfect functional trebuie sa investesti in optimizarea celor 3 elemente descrise mai sus si care tin de Core Web Vitals.

Iata care sunt pasii prin care sa treci:

  • Cumulative Layout Shift – pentru acest punct cel mai important este sa folosesti fatade pentru continutul care se incarca mai tarziu. De exemplu, daca siteul tau este unul de e-commerce si fiecare produs are cate o imagine, fatadele vor tine locul acestora in momentul in care siteul se incarca si astfel pagina nu va arata dezordonat.
  • First Input Delay – adauga elemente interactive care sa il tina pe user ocupat cat timp pagina se incarca in background. De exemplu, poti pune un scurt survey cu 1-2 intrebari sau ii poti pune sa accepte politicile cookies.
  • Largest Contentful Paint – pune elementele mari dupa ce userul da primul scroll. In acest fel le vei da destul timp sa se incarce, iar cand userul ajunge la ele sunt gata de urmarit.

Ce sa nu faci cand optimizezi Core Web Vitals

Exista si lucruri care pot sa interfereze atunci cand faci optimizari si este bine sa tii cont de acestea pentru a nu face mai mult rau siteului.

Sa faci textul mai mare nu te va ajuta la user experience, chiar daca te ajuta la partea de loading, deoarece dureaza mai mult ca userul sa ajunga la pozele sau videourile care de obicei se incarca mai greu.

O alta greseala pe care ai putea sa o faci este sa scoti linkurile care conteaza de pe elementele interactive, userul sa incerce sa dea click pe ele pentru ca este obisnuit ca acestea sa fie clickable, iar in momentul in care observa ca nu sunt, sa se frustreze si sa plece de pe site.

Atunci cand construiesti sau updatezi un site trebuie sa fii atent atat la optimizari, cat mai ales la user experience. Clientul este pe primul loc atunci cand vorbim despre businessuri si experienta pe care acesta o are cu siteul tau trebuie sa fie una sanatoasa, care il va face sa se reintoarca la tine. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net