Unul dintre scopurile oricarui marketer este sa creeze continut viral care sa ajunga la cat mai multa lume intr-un timp scurt.
Ce este continutul viral
Continutul viral este acel tip de content care prinde la public si care este shareuit gratis de cei la care ajunge. Acesta poate sa fie un video, o imagine, un text, un infografic si chiar si un slogan. Tipul de continut nu este un factor decisiv din acest punct de vedere, desi cele de tip scurt si care pot fi usor tinute minte vor prima.
Cum creezi continut viral
Adevarul este ca nu avem o reteta pe care ti-o putem vinde si care sa dea rezultate numaidecat, ci mai degraba iti spunem cativa pasi prin care sa treci pentru a ajunge sa creezi continut care ar putea sa devina viral.
1. Research
Ca si in cardul oricarei alte campanii pe care urmeaza sa o demarezi, trebuie sa incepi de la setarea unui scop: sa ai x numar de followers in y perioada de timp; videoul tau sa ajunga la z numar de vizualizari etc.
Mai apoi incepi partea de research: care este audienta ta; unde isi petrece timpul; la ce tip de continut reactioneaza cel mai bine; ce continut viral au creat cei din concurenta pentru a-ti da seama ce poti sa faci si mai bine.
2. Fii diferit
Sa urmaresti ce a prins de la concurenta este important, insa si mai important este sa fii diferit si sa scoti in evidenta ceea ce face produsul sau serviciul tau atat de bun. Caracteristicile acestuia sunt cu siguranta diferite fata de ale concurentei si toata lumea trebuie sa stie despre ele.
3. Atrage-i pe useri
Atrage-i pe cei la care ajungi cu un tip de continut la care sa reactioneze. De exemplu, daca vorbim despre un video, atunci thumbnailul are o importanta majora in momentul in care acesta este afisat. La fel si in cazul unei insiruiri de imagini.
Hookul trebuie sa contina urmatoarele elemente:
- un mesaj clar;
- o incurajare pentru audienta sa faca o anume actiune: sa dea like sau share acelui continut etc.
4. Fii vizual
Pentru a avea o campanie de succes trebuie sa ai un vizual de succes. Acesta va atrage mai multi oameni si va fi si mai atractiv de shareuit pe retelele sociale sau in mesaje.
5. Creaza un plan promo
Ideal este ca acel continut pe care il doresti viral sa porneasca in mod organic si la fel sa ajunga la cat mai multa lume. Insa uneori el trebuie ajutat, iar cateva idei in acest sens sunt:
- seteaza-ti scopul campaniei pe care urmeaza sa o lansezi. Acesta este primul si cel mai important punct.
- gandeste-te daca ai un buget sa pui deoparte pentru o posibila campanie platita;
- aloca un timp pentru desfasurarea campaniei – de la cateva saptamani la cateva luni. Acesta nu este neaparat relevant pentru succes, deoarece un continut extraordinar se va viraliza intr-un timp foarte scurt.
6. Masoara succesul
Succesul poate fi masurat in primul rand prin atingerea targhetului sau apropierea de acesta.
Exista o multime de tooluri precum sectiunile de analytics ale retelelor de socializare si motoarelor de cautare in care poti sa urmaresti succesul pe care o campanie l-a avut.
7. Incearca din nou
Chiar daca ai avut succes sau nu, important este sa incerci din nou si din nou, pentru ca o campanie devenita virala nu are cum sa iti strice din niciun punct de vedere.
Daca a functionat, atunci poti sa iei reteta pe care ai folosit-o si sa o imbunatatesti pentru rezultate si mai bune data viitoare.
Daca insa campania nu a functionat, poate fi o lectie din care sa inveti multe:
- strategia campaniei a fost una clara sau mai putin clara?
- ai ajuns la targhetul care trebuie si mai ales pe platforma care trebuie?
- urmareste feedbackul audientei si invata din acesta.
Abia asteptam sa auzim ce campanii virale vei crea in 2022. Sa nu uiti sa ne spui in comentarii despre acestea!