Businessul tau merita sa fie pe TikTok, iar daca ai inca dileme in legatura cu acest fapt, iti vom adresa cateva intrebari in articolul de azi ale caror raspunsuri sa te lamureasca daca merita sau nu sa investesti si in aceasta platforma pe langa celelalte pe care postezi deja continut.
Date despre TikTok
Inainte sa ajungem la intrebarile punctuale vrem sa iti prezentam cateva date despre TikTok pe care probabil nu le stiai:
- a fost cea mai downloadata aplicatie de social media din anul 2020, intrecand chiar si Facebook;
- userii de TikTok nu sunt doar cei din Generatia Z, ci si cei de peste 30 de ani;
- inlocuieste cu succes televizorul atunci cand vine vorba de forma de entertainment;
- engagementul este mai crescut decat pe alte retele sociale;
- reclamele sunt mult mai creative si atrag mai bine atentia decat cele de pe TV sau cele cu care ne-am obisnuit deja pe Facebook sau Instagram.
De ce e TikTok diferit
Desigur, si motivele prezentate in randurile de mai sus fac TikTok o retea sociala diferita de celelalte de pe piata, insa iti mai oferim doua:
- brand-urile sunt bine venite pe aceasta retea sociala, insa trebuie sa se comporte diferit fata de Facebook si Instagram – mult mai autentic, asemeni userilor care creaza continut zilnic aici;
- reach-ul este considerabil mai mare decat pe celelalte retele sociale, mai ales datorita algoritmului din spate.
8 Intrebari pe care sa ti le adresezi inainte sa intri pe TikTok
Chiar daca ai un business la inceput sau unul cu vechime pe piata si pe retelele sociale, intrebarile de mai jos te vor face sa intelegi mai bine daca merita sa investesti timp si resurse in crearea de continut pentru TikTok. Credem in strategiile trial and error, dar mai degraba atunci cand bugetul si timpul nu sunt o problema.
1. Ar trebui sa fie business-ul meu pe TikTok?
Daca audienta ta se incadreaza un urmatoarele tipare, raspunsul Da este cel potrivit:
- caut o audienta mai larga decat orasul din care sunt, poate chiar internationala;
- targhetul meu sunt si cei peste 30 de ani;
- am timpul si resursele necesare pentru a crea continut cel putin de 3 ori pe saptamana.
2. Cum masor succesul?
Reach-ul mare este de la sine inteles pe aceasta retea sociala, insa iata cum atlfel poti masura succesul: retentia userilor; engagementul pe care acestia il au si numarul de followers.
3. Cat timp pot dedica TikTok?
Iar aici ne referim la timpul pe care-l poti aloca pentru crearea de continut, postarea si mentinerea engagement-ului atat pe contul tau, cat si pe alte conturi prin comment-uri pertinente. Chiar daca nu postezi zilnic – desi aceasta strategie este cea mai buna – ar trebui cel putin sa fii cu ochii pe cont timp de cateva ore cel putin pe zi.
4. Ce strategie ar trebui sa adopt?
Pe langa video-urile pe care le creezi, sa nu uiti sa adaugi in strategia ta si hashtag-uri specifice brand-ului tau; colaborari cu alti creatori de continut; interactiunea cu cat mai multe conturi.
5. Cat de des sa postez?
Aceasta intrebare este strans legata de cea referitoare la resurse si la timpul pe care poti sa-l aloci acestei retele sociale. Daca pentru creatorii care au o istorie deja pe TikTok a posta de cate 3-4 ori pe zi este normal; tu, fiind la inceput, poti incepe prin a posta de 3 ori pe saptamana, apoi tot mai des. Nu uita insa sa urmaresti ce avantaje iti aduce acest postat mai des. Daca nu extraordinar de multe, poti sa regandesti strategia.
6. Cum trebuie sa arate interactiunea pe TikTok?
Chiar daca nu postezi chiar zilnic, cu ochii pe cont si pe retea trebuie sa fii zi de zi, mai ales pentru a vedea ce challenge-uri sunt in top, ce trend-uri mai apar, pentru a putea fi la curent si a sti ce poti sa implementezi cu ajutorul viitorului video.
7. Ar trebui sa investesc in ads?
Mai ales daca esti la inceput, iti recomandam sa te concentrezi pe reach-ul organic mai degraba decat pe cel platit. Dar poti sa faci un challenge al brand-ului tau si sa folosesti hashtags – ceea ce este gratuit – pentru a fi mai vizibil. Cu timpul poti incepe si sa investesti in reclame, dar sa cantaresti bine aceasta decizie.
8. Cat de des ar trebui sa schimb strategia?
Urmareste constant cifrele sa vezi ce iti spun, insa schimbarea strategiei iti recomandam sa o faci o data pe trimestru si doar daca este nevoie. Daca ceea ce postezi este eficient, poate nu are rost sa schimbi totul. Oamenii incep sa te cunoasca dupa tipul de continut postat, iar daca il schimbi prea des si prea de tot, vor deveni confuzi.
Speram ca raspunsurile la aceste 8 intrebari iti vor face mai usoara decizia de a te aventura sau nu in lumea TikTok.