A avea o comunicare coerenta pe toate platformele conteaza deosebit de mult pentru afacerea ta, mai ales atunci cand vine vorba despre un magazin online.
Chiar daca pandemia nu ne mai pune la fel de multe probleme ca acum 2 ani, afacerile care s-au transferat in online trebuie sa reziste in continuare.
Tocmai de aceea este bine sa nu te lasi de tanjeala si sa fii mereu competitiv.
Desigur, dorintele clientilor se schimba mereu, iar cea mai buna strategie pe care sa o adopti este aceea de a incerca sa vezi ce se potriveste mai bine unei anumite perioade.
Strategii de optimizare a comunicarii
Pentru a avea o comunicare constanta si coerenta pe diverse canale, trebuie sa urmezi pasii de mai jos. Vei vedea imbunatatiri cu fiecare luna in care ii respecti.
1. Optimizeaza flowurile
Felul in care gandesti comunicarea si pasii in sine conteaza enorm atunci cand vine vorba despre aducerea clientilor pe site si transformarea loc in cumparatori.
Cele 3 flowuri de care sa tii cont sunt:
- cart recovery – adica sa scazi rata abandonarii cosurilor;
- cum aduci noi clienti pe site;
- cum ai grija ca vizitatorii de pe site sa devina clienti.
2. Segmenteaza audienta
Atunci cand segmentezi audienta in functie de criterii alese de tine vei putea fi sigur ca dai dovada de atentie la detalii si la nevoile celor cu care comunici.
Criteriile le alegi in functie de business si de cei care primesc mesajele de la tine. Acestea pot sa includa si felul in care livrezi mesajele – prin social media, SMS, email etc; sa le creezi in asa fel incat sa creeze engagement; sa faci in asa fel incat sa le automatizezi pentru a-ti putea folosi timpul in alte directii.
3. Foloseste-te de branding manual
Manualul de brand este acel lucru fara de care niciun brand nu ar trebui sa existe.
Acesta contine atat partea de logo si culori pe care sa le folosesti contant in comunicare si design, dar si tonul si vocea cu care comunici.
Asigura-te ca nu te departezi foarte tare de acestea, iar clientii te vor recunoaste chiar si de departe si fara sa iti vada numele.
4. Foloseste-te de mai multe canale
Comunicarea nu trebuie sa se faca pe un singur canal, pentru ca fiecare are limitarile sale, iar diversitatea poate sa iti aduca multe beneficii de-a lungul timpului.
Cele mai cunoscute canale de comunicare pe langa social media sunt:
- email;
- live chat;
- SMS;
- push notification.
5. Creste loialitatea clientilor
Clientii devin loiali atunci cand sunt multumiti de calitatea produselor pe care le-au cumparat de la tine; dar si atunci cand serviciul cu clientii este unul impecabil.
Daca pe langa acestea doua mai adaugi si cadouri pe care le oferi din cand in cand pentru a le arata cat de mult conteaza pentru tine, poti sa fii sigur ca i-ai castigat.
Alege diverse milestones – o anumita suma de care au cumparat, un x numar de comenzi, aniversarea a x ani de cand au plasat prima comanda etc – si surprinde-i cu ceva dragut atunci cand le ating.
Poate unii nici nu isi dau seama unde au ajuns si vor fi de doua ori surprinsi de gestul tau.
6. Continut interactiv
Probabil cea mai buna metoda de a incuraja engagementul este aceea de a crea continut interactiv.
Acesta poate sa fie sub forma de quiz, de infografic interactiv sau mici joculete la sfarsitul carora clientul sa primeasca un reward pentru parcurgerea lor.
Asa creezi interactiune si le si oferi un premiu sau un discount si astfel toata lumea este multumita.
7. Testeaza
In comunicare testarea este cea mai importanta.
Fie ca vorbim despre continut si forma acestuia sau despre metodele prin care il transmiti, important este sa testezi mereu pentru a-ti da seama ce prinde mai bine pentru publicul tau.
La inceputul fiecarei campanii pe care o ai in derulare trebuie sa testezi informatiile transmise pentru a sti cu ce anume sa mergi mai departe.
Acesti 7 pasi te vor ajuta sa identifici mai usor dorintele publicului tau tinta si mai apoi sa le livrezi folosindu-te de mai multe canale.