Publicul la care ajungi iubeste ofertele de orice tip ar fi ele. Ce le place efectiv si cum poti sa imbunatatesti produsele pentru a fi pe placul celor la care ajungi poti sa afli adresand intrebarile care conteaza in chestionare trimise celor care au interactionat cu businessul tau cel putin o data.
Tipuri de oferte
Exista cateva tipuri de oferte pe care orice companie trebuie sa le ofere cel putin o data in viata businessului. Acestea difera in functie de profilul afacerii, insa toate pot sa fie adaptate:
- educationale – ebookuri gratuite, studii de caz etc;
- oferta de baza – do it yourself;
- de vanzare – creat impreuna cu clientul;
- de vanzare – creat pentru binele clientului.
Ce prinde mai bine publicului tau la un moment dat in funnelul de vanzari poti sa afli trimitandu-le un mail o data la cateva luni sau imediat dupa ce au cumparat un produs sau serviciu de la tine.
Intrebari pe care sa le adresezi intr-un chestionar
Scopul chestionarului pe care il trimiti unei baze de date poate sa fie diferit, iar din acesta rezulta si intrebarile si imboldurile adresate.
1. Motivatie
Ca sa aduni cat mai mult feedback referitor la businessul tau iti doresti ca acel chestionar pe care il trimiti sa fie completat de cat mai multa lume si tocmai de aceea trebuie sa le oferi o motivatie pentru ca ei sa-si rupa din timp pentru tine.
Ofera-le sansa de a castigat ceva gratuit ajungand la finalul chestionarului sau sa se inscrie intr-o tombola unde iarasi pot castiga ceva.
Sau explica-le ca acel chestionar este trimis pentru a putea imbunatati serviciile/ produsele tale, ceea ce va insemna un plus pentru ei pe viitor.
2. Timp
Nimeni nu are zeci de minute la dispozitie pentru a completa un chestionar, asa ca este de bun augur sa le spui inca de la inceput cat timp va dura si sa il faci cat mai scurt posibil.
Incearca sa afli doar informatiile care te intereseaza pe moment si nu un intreg istoric pentru care ar trebui sa stea minute in sir sa completeze acel chestionar.
3. Date personale
Desigur, in concordanta cu legea GDPR incearca sa afli cat mai multe detalii despre clientii tai:
- nume si prenume pentru a putea personaliza mesajele trimise;
- emailul si numarul de telefon pentru a putea pastra legatura cu ei;
- date demografice pentru a-i putea mai apoi adauga in diverse liste in functie de acestea.
4. Beneficii
Oricine isi doreste sa aiba diverse beneficii in functie de relatia pe care o are cu un anumit business. Cel mai usor mod de a afla de ce anume au nevoie este adresandu-le intrebari si dandu-le 3 variante si nu mai multe decat atatea, pentru ca poti crea confuzie in mintea celor care au de ales.
Mai mult decat atat, formeaza propozitii atunci cand le dai variante de raspuns, nu doar cuvinte cheie care pot sa nu insemne nimic pentru acestia.
5. Frustrare
Intreaba-ti publicul tinta care sunt frustrarile de care s-au lovit in interactiunea cu tine de pana acum. Aduna o lista pe care sa le-o pui in fata si sa isi aleaga motivele, iar dupa ce ai rezultate interpreteaza-le si fa in asa fel incat acestea sa dispara atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung.
6. Incepe conversatii
Intrebarile pe care le adresezi pot sa inceapa conversatii cu cei la care ajung si astfel sa primesti de la ei raspunsuri mai lungi si sincere – fie ca sunt in scris sau la telefon – in legatura cu businessul tau, produsele tale si felul in care acestea sunt percepute.
Toate aceste tipuri de intrebari te vor ajuta sa afli parerea clientilor si a posibililor clienti despre afacerea ta si este bine sa le adresezi alternativ o data la cateva luni.