Avantajele e-mail marketingului sunt diverse si le vom discuta in articolul de azi, insa, pe langa acestea, iti spunem si care sunt primii 6 pasi pe care sa ii faci pentru a avea parte de campanii de e-mail marketing care sa iti aduca un ROI puternic cu o investitie minima.
Ce este e-mail marketingul
E-mail marketingul inseamna toate eforturile pe care le depui pentru a le oferi noutati, promotii si oferte celor care s-au inscris in baza ta de date.
Acest lucru poti sa il faci saptamanal, lunar sau trimestrial, in functie de volumul de informatii pe care doresti sa il livrezi.
De ce este e-mail marketingul atat de apreciat
Dupa cum spuneam, investitia in e-mail marketing este recuperata pana si 100% de cele mai multe ori.
Insa sunt cel putin 4 lucruri care il fac atat de apreciat de marketeri din lumea intreaga:
- este ieftin si ne referim la acest lucru cand vorbim despre investitia pe care o faci in programele cu care trimiti campaniile care, spre deosebire de reclamele platite, sunt mult mai ieftine;
- accesibilitatea este data de faptul ca orice persoana care are acces la internet are si o adresa de e-mail la care poate fi contactata;
- este usor de folosit deoarece aceste platforme in care trimiti e-mailurile sunt extrem de intuitiv de folosit.
Cum te ajuta e-mail marketingul
Asa cum spuneam, sunt multe metode in care e-mail marketingul te poate ajuta si, odata ce ii descifrezi tainele, va deveni instrumentul tau preferat de la lua si a tine legatura cu cei care s-au inscris in baza ta de date.
1. ROI
Return of investment-ul este extrem de bun atunci cand vorbim despre e-mail marketing, iar studiile spun ca acesta poate sa ajunga pana la chiar 4500%, atat de eficiente pot fi unele campanii.
2. Conversii
Conversiile cresc atunci cand mailurile trimise sunt la subiect si atunci cand nu sunt neaparat doar de vanzare, ci si de a-l obisnui pe cel care le primeste cu produsul respectiv, cu tips and tricks despre cum sa il foloseasca la potentialul maxim etc. Asta depinde doar de imaginatia ta si, desigur, de profilul produselor sau al serviciilor.
3. Marire baza de date
Odata la ceva vreme poti sa faci campanii prin care sa iti cresti baza de date oferindu-le potentialilor abonati acces la continut exclusiv in schimbul adresei de e-mail.
4. Brand awareness
Pe cei care iti deschid mailurile si fac si achizitii poti sa ii transformi in brand ambassadors si sa le oferi beneficii din aceasta postura.
6 pasi spre o campanie de e-mail marketing de succes
Acum ca stii parte dintre cele mai importante beneficii pe care e-mail marketingul le are, haide sa vezi cum sa incepi sa creezi campanii care sa te duca la aceste rezultate!
1. Construieste o baza de date
Acest subiect poate fi considerat unul sensibil, deoarece nu este atat de usor pe cum suna sa creezi o baza de date de la 0 fara sa o cumperi si astfel sa incalci legile GDPR. Tocmai de aceea este nevoie de rabdare si sa le dai celor care ajung acolo motive bune sa o faca.
Ofera-le acces la continut exclusiv, la oferte pe care nu au cum sa le refuze sau orice altceva iti este la indemana fie ca esti la inceput de drum sau ai deja cativa ani de business in spate.
2. Alege un serviciu pentru trimis newsletterele
Exista mai multe servicii cu ajutorul carora sa trimiti campaniile de e-mail marketing. Noi iti mentionam doua dintre cele mai cunoscute, pe care poti sa le testezi si gratis ca sa-ti dai seama daca se potrivesc nevoilor pe care le ai.
Mailchimp este poate cea mai cunoscuta platforma de e-mail marketing si extrem de intuitiva. Ai o multime de metode in care sa personalizezi continutul si sa ii dai forma pe care ti-o doresti.
Mailjet este o alta companie care este extrem de asemanatoare cu Mailchimp, asa ca, odata ce ai folosit-o pe una dintre ele, cea de-a doua ti se va parea familiara.
Alege-o pe cea care ti se potriveste cel mai bine si incepe sa creezi newslettere care conteaza!
3. Creeaza un plan de marketing
Da, si newsletterele pe care le trimiti trebuie sa fie incluse intr-un plan mai mare de marketing, insa si ele trebuie sa aiba scopuri bine stabilite de la inceput.
Planul incepe cu:
- setarea audientei: alege-i pe cei carora doresti sa le trimiti un newsletter in functie de interesele pe care acestia le au fata de produsele sau serciviile tale.
- segmenteaza audienta in grupuri: nu toti cei care s-au inscris la baza ta de date au ajuns acolo cu acelasi scop si tocmai de aceea este bine sa ii imparti pe grupuri in functie de acesta;
- continutul: decide ce anume vrei sa transmiti si fa-o intr-un fel in care cei care primesc mail-ul sa isi doreasca sa dea click pe linkuri si mai apoi sa cumpere.
Scopurile pentru care trimiti newsletterul este bine sa fie si acestea stabilite inca dintr-o faza incipienta a planului:
- sa aduca x numar de clienti;
- promovarea unui serviciu sau a unui produs;
- sa le reaminteasca de tine;
- sa ii prinda in discutii si engagement.
4. Designul e-mailurilor
Cea mai usoara metoda este sa investesti doar in text si sa alegi o tema prestabilita pentru e-mail. Insa aceasta nu te scoate cu nimic in evidenta si oamenii ar putea inchide mail-ul de indata ce l-au deschis pentru ca nu au gasit nimic atragator in acesta.
Tocmai de aceea este bine sa il personalizezi cu un design care sa se potriveasca cu restul brand-ului tau.
5. Testeaza e-mailurile
Inainte de a le da drumul in lumea larga este bine sa testezi e-mailurile, sa te asiguri ca se vad bine atat pe desktop, cat si pe tableta si mobile. Toate toolurile de e-mail marketing iti permit sa faci asta cu un singur click.
6. Automatizeaza
Odata ce ai inteles cum functioneaza aceste tool-uri, incepe sa automatizezi e-mailurile: atunci cand cineva se inscrie in baza ta de date poti sa trimiti un welcome e-mail; dupa ce a cumparat ceva de pe site poti sa ii trimiti sugestii de produse care se potrivesc cu achizitia etc.
Abia asteptam sa ne spui in comentarii cum acest articol te-a ajutat sa faci primii pasi spre campanii bine gandite de e-mail marketing!