Sa ai o baza de date solida si crescuta in mod legal este mare lucru. Insa nu la fel de mare de cand s-a introdus legea GDPR si nu mai ai voie sa cumperi baze de date si sa trimiti newslettere persoanelor care nu s-au abonat de bunavoie la aceasta.
Azi iti vorbim despre 12 metode prin care sa cresti baza de date in asa fel incat cei care ajung sa se inscrie in ea sa o faca voluntar si, mai mult decat atat, sa fie interesate cu adevarat de produsele sau serviciile tale.
Vom imparti articolul in 2 parti: prima vorbeste despre partea de research si concepere si a doua despre implementare.
Researchul de dinainte de lansare si continut
Totul porneste de la o idee pe care o ai despre newsletterul tau si despre cum ai vrea sa arate.
1. Cautarea de cuvinte cheie
Acest pas te va ajuta atat la partea de SEO, cat si la cea de newsletter.
Este cruciala gasirea de cuvinte cheie care sa te ajute pe mai departe sa dezvolti continut pe care lumea sa isi doreasca sa-l citeasca si care sa fie atat de atractiv incat sa deschida newsletterul de indata ce l-au primit.
Acesta trebuie sa fie strans legat cu informatiile pe care le vor gasi pe site si in sectiunea de blog. Aici intra partea de SEO in actiune.
2. Continut bun
Merita sa investesti tmp in cautarea cuvintelor cheie potrivite atata timp cat urmeaza sa creezi un continut informativ, la curent cu realitatea din jur si mai ales cu ceea ce utilizatorii care ajung pe siteul tau isi doresc sa citeasca.
Pe langa ca acesta iti creste vizibilitatea organica in online, poate sa fie si un bun instrument cu ajutorul caruia sa ii faci pe cei care ajung pe siteul tau sa se inscrie la newsletter pentru a primi vesti de la tine intr-un mod regulat.
3. Rescrierea continutului
O tactica buna de a salva timp si de a scoate in fata continutul care candva a performat bine este sa il rescrii, reoptimizezi si sa-l aduci la realitatea in care esti.
Astfel ii vei da o noua sansa si, adaptandu-l la vremurile in care traiesti, iti va aduce un mare plus in ceea ce priveste informatia pe care o diseminezi.
4. Alege vizualuri pentru postarile de pe blog
Studiile efectuate de-a lungul mai multor ani au demonstrat ca postarile de pe blog care contin vizualuri – imagini, videouri, infografice etc – sunt mult mai atractive si lumea petrece mai mult timp pe paginile respective.
5. Pagini de baza
Gandeste-te care iti doresti sa fie acele pagini pe care utilizatorii sa le viziteze mereu si care sa fie cumva paginile de baza ale siteului tau.
Concentreaza-te pe acestea pentru o perioada si vei vedea cate beneficii iti aduc: fie ca vorbim despre infografice, ghiduri sau orice consideri tu ca trebuie sa impartasesti ca lider in industrie fiind.
Cum faci lumea sa se inscrie in baza ta de date
Acum ca ai stabilit cum anume vei tine lumea interesata de informatiile pe care le oferi, haide sa vedem cum ii faci sa se inscrie la newsletterul tau.
1. Formular de pop-up
Nu o data ti s-a intamplat sa iti apara din senin, in timp ce citeai un articol sau chiar cand voiai sa iesi de pe un site, un formular prin care sa te inscrii usor si rapid la un newsletter al siteului pe care tocmai erai.
Acest lucru poti sa il implementezi si tu pentru cei care ajung pe siteul tau si tu iti doresti sa aduni o baza de date.
2. Bara care se tine dupa utilizator
Oricate scrolluri ar da o persoana pe siteul tau, bara din partea de sus – unde apar de obicei paginile siteurilor – se poate tine dupa ei.
Acolo poti sa inserezi un buton de inscriere la newsletter, care sa iasa in evidenta si sa le dai posibilitatea sa se aboneze oricand pe parcursul interactiunii lor cu siteul.
3. Pagina de inscriere, direct in cea din blog
Tot ca un fel de pop-up, insa care apare pe intreaga pagina poti sa introduci undeva la mijlocul blog postului pe care utilizatorul il citeste.
Acela este momentul in care este cel mai atras de informatie, nu la sfarsit.
4. Pagina dedicata newsletterului
Poti sa creezi o pagina dedicata inscrierii in newsletter, insa la aceasta sa ajunga din alte medii, cum ar fi social media, de exemplu.
Sa fie un fel de landing page in care sa afisezi si informatiile care au fost trimise pana atunci si asa poti sa ii atragi usor in lumea newsletterului tau.
Cum ii faci sa interactioneze cu tine
Acum ca au ajuns la newsletter prin toate metodele descrise mai sus, cum ii faci sa interactioneze cu ceea ce tu le trimiti?
1. Continut pe care sa il downloadeze
Ofera-le cel putin din cand in cand un fel de continut pe care sa il downloadeze.
Fie ca vorbim despre ghiduri, ebookuri sau orice alt continut care ti se pare ca merita sa fie downloadat si, de ce nu, dat mai departe. Sau cel putin vestea despre el.
2. Sondaje
Probabil cea mai intalnita metoda de interactiune cu audienta este sondajul.
In functie de scopul pentru care creezi sondajul, poti sa afli foarte multe detalii de la cei la care ajunge si in functie de raspunsurile acestora sa iti organizezi atat partea de comunicare, cat si pe cea de oferta.
Acesti 12 pasi impartiti in cele 3 mari categorii te vor ajuta sa aduni o baza de date de oameni interesati de ceea ce ai de oferit si care iti vor citi newsletterele constant.