O vorba din batrani spune ca e mai usor sa atragi un client care a mai cumparat de la tine decat unul nou. Pentru ca acesta stie calitatea produselor tale, a mai avut o data incredere in ele si bucuros se intoarce daca ai pe stoc produsele de care ai nevoie.
Clientii vechi insa nu trebuie sa uite de tine atunci cand vine vorba despre cumparaturi, asa ca trebuie sa le reamintesti constant ce ai mai scos pe piata. Acest lucru poti sa il faci alaturi de un discount sau o promotie pe care le-o oferi in semn de loialitate.
Pe de alta parte si siteul tau trebuie sa fie optimizat pentru a-i ajuta pe toti userii sa gaseasca informatiile de care au nevoie cu doar cateva clickuri.
4 metode de a loializa clientii cu ajutorul siteului
Vorbim mereu despre optimizarea siteului din punct de vedere SEO, dar si loialitatea clientilor este un punct pe care trebuie sa il ai in vedere.
1. Prioritizeaza serviciul cu clientii
Asa cum clientii intra intr-un magazin si simt ca nu sunt ajutati asa cum trebuie de catre angajati si pleaca spre altele care le ofera informatiile de care au nevoie, si pe un site trebuie sa fie usor de gasit raspunsul la orice intrebare.
Astfel, daca nu poti sa oferi servicii de chat 24/7 pe site, poti sa creezi o lista de intrebari frecvente impreuna cu raspunsul pentru acestea. Desigur ca nu poti sa prezici fiecare intrebare care vine de la clienti, insa poti sa faci o lista cu cele mai frecvente si sa oferi raspunsurile. Iar celor specifice le poate raspunde persoana care se ocupa de live chat sau poti sa ii rogi sa le adreseze pe mail sau la telefon intr-un anumit interval orar.
De asemenea, un chatbot te poate ajuta cu raspunsurile la aceste intrebari frecvente la orice ora ar fi adresate.
2. Recomandari de produse
Softurile de analytics pot sa iti spuna de ce produse sunt interesati userii iar din moment ce au facut deja o achizitie siguranta este la ea acasa. Pentru fiecare astfel de produs adaugat in cos sau la sectiunea de favorite poti sa recomanzi altele complementare si sa explici cum anume cele doua – sau mai multe – impreuna pot sa ii usureze viata.
Pe langa recomandari, poti sa scrii blog posts despre cum sa se foloseasca de ele, sa aduni idei de la cei care au cumparat deja si sa trimiti un email cu aceste informatii. Clientii iubesc ideile noi la care poate nu s-au gandit sau pe care nu le-au pus in practica.
3. Imbunatateste experienta utilizatorului cu siteul
Experienta utilizatorilor cu siteul tau este deosebit de importanta atunci cand vine vorba de cumparaturi. Sa gaseasca informatiile de care au nevoie cu doar cateva clickuri si sa nu aiba un lung proces de cumparare este important pentru fiecare dintre ei.
Simplifica cat de mult poti aceste procese si afisaza informatiile vitale pe site si vei vedea cum si numarul vanzarilor va creste.
4. Planuri de loializare
Cui nu ii plac reducerile sub orice forma ar fi ele? Da, stim cu totii raspunsul la aceasta intrebare. Pentru a-i face pe cei care au cumparat de la tine sa se intoarca, poti sa gasesti tot felul de planuri de loializare, cum ar fi:
- sa adune puncte la fiecare achizitie pe care mai apoi le pot cuantifica in reduceri substantiale sau posibilitatea de a cumpara diverse produse care au un anumit numar de puncte;
- poti sa oferi credite in functie de cat de mare este fiecare achizitie, credite care mai apoi sunt transformate in produse sau discounturi;
- sisteme de membership – daca platesc o anumita suma de bani intra intr-un anumit plan de membru si un discount le este aplicat la fiecare comanda;
- gaseste o cauza si doneaza spre aceasta un anumit procent din comanda fiecarui user. De obicei acest sistem functioneaza mai ales cand valorile tale sunt aliniate cu ale celui care face achizitia. Poti alege chiar si mai multe cauze si sa lasi userul sa aleaga spre care anume sa mearga procentul din achizitia sa.
Toate aceste idei le poti implementa chiar de maine si vei vedea cum numarul cumparaturilor de pe siteul tau va creste, clientii vor fi mai multumiti si vor reveni mai cu drag la tine.