Campaniile de influencer marketing nu sunt lucru nou, iar oricine are un business s-a gandit cel putin o data in istoria acestuia sa apeleze la un formator de opinie pentru a-i promova produsele.
Influencer marketing-ul s-a nascut inca dinainte de a avea acest nume, pentru ca tabloidele posteaza dintotdeauna poze cu vedete si cum sunt ele imbracate sau accesorizate, impreuna cu brand-urile pe care le poarta.
Despre greseli pe care sa nu le faci in campaniile cu influencerii am scris deja, asa ca azi iti vom spune cum poti sa alegi influencerii potriviti pentru campaniile tale si de ce anume sa tii cont cand vine vorba despre acestea.
Macro versus micro influencers
Influencerii se impart in mai multe categorii, dintre care cele mai cunoscute sunt A-listerii, macro influencerii, micro influencerii si nano influencerii.
Vom insista azi pe macro si micro influenceri, pentru ca nu toata lumea are bugetul disponibil pentru nume mari atat din tara precum si din afara; iar nano influencerii nu sunt neaparat cea mai buna idee daca nu esti chiar la inceput de drum in business.
De ce macro influenceri
Macro influencerii sunt acei creatori de continut care au intre 500 de mii si 1 milion de followers. Acestia nu vor avea onorariile celor de peste 1 milion sau A-listers cum li se mai spune, insa tot vor fi, de cele mai multe ori, reprezentati de o agentie.
Acestia sunt considerati experti in domeniul lor, iar lumea va merge spre ei cautand sfaturi sau sugestii.
De ce micro influenceri
Micro influencerii sunt creatorii de continut care au de la 10.000 de followers la 500.000. Chiar daca cifrele acestora nu se pot compara cu cele ale macro influencerilor, partea cea mai buna a acestora este ca se vor asocia doar cu brand-uri ale caror valori se aliniaza cu ale lor. Iar aceasta este o veste minunata pentru tine ca antreprenor. Pe de alta parte, micro influencerii vor alege spre a promova brand-uri cu care rezoneaza audienta lor.
Acestia sunt mult mai atenti la nevoile urmaritorilor si tocmai de aceea rata de engagement este mai mare decat la macro influenceri.
Cum alegi influencerii perfecti pentru fiecare campanie
Iata care sunt pasii si detaliile la care sa fii atent atunci cand alegi un influencer – de oricare ai avea buget – sa iti prezinte produsele in campanii.
1. Fa research
Cel mai important pas inainte de a incepe o colaborare este sa faci research despre influencerul respectiv. Sa vezi care este stilul sau de comunicare; cum raspunde audientei; care este gradul de engagement.
In acest fel iti vei da seama daca va potriviti si mai apoi poti sa incepi o discutie cu el sau ea.
2. Ai incredere in date
Ceea ce te intereseaza pe tine cel mai tare este return of investment-ul de care vei avea parte la sfarsitul campaniei: cat ai investit in influencerul pe care l-ai ales si ce vanzari ti-a adus.
Pentru a-ti face o idee de acesta este intotdeauna bine sa ii ceri anumite date celui cu care urmeaza sa colaborezi: fie din alte campanii pe care le-a avut – daca are voie sa le dea; neaparat analytics de pe retelele de socializare de care esti interesat.
In timpul campaniei vei putea sa analizezi datele in timp real, iar aceasta transparenta este mai mult decat necesara in orice colaborare platita.
3. Atentie la platforme
Asa cum nici produsul tau nu este pentru toata lumea, nici influencerii nu sunt vizibili pe toate platformele online care exista. Tocmai de aceea este bine sa ii alegi pe aceia care sunt pe platformele pe care functioneaza bine produsul tau si, mai ales, audienta ta. Acest lucru te va ajuta sa ajungi mai repede la cei care sunt interesati de nisa si produsul tau.
4. Nu te speria de asemenea colaborari
Colaborarile cu influencerii nu sunt intotdeauna usoare, pentru ca acestea trebuie sa imbine atat stilul vostru de comunicare, cat si pe cel al influencerului si sa fie cat se poate de autentic.
De aceea este bine sa apelezi la agentii care sa te ajute si sa intermedieze aceste discutii si sa analizeze la sange cifrele oferite de catre influenceri.
Influencer marketingul poate avea un impact major asupra business-ului tau daca stii exact cum sa tratezi fiecare campanie si pe cine vrei sa implici in aceasta. Chiar daca nu ai cea mai buna experienta din prima, cu timpul vei invata bune practici sau poti apela, asa cum am zis, la o agentie sa te ajute cu acest task.