In ultimul an si jumatate cel putin, afacerile de tip e-commerce au inflorit, mai ales datorita pandemiei care a lovit grav business-urile offline din diverse sfere.
Astfel, s-a vazut o crestere de peste 44% a tranzactiilor online anul trecut, multe business-uri ajungand sa isi depaseasca cu mult targheturile de vanzari propuse.
Intr-o lume atat de aglomerata, cei care nu au o prezenta online pe retelele de socializare si cu reclame in motoarele de cautare pierd mai mult decat isi pot inchupui. Informatia este peste tot, intrebarea este: cum ajungi tu ca business la cei care pot fi interesati de produsul tau? Raspunsul evident este: prin comunicare in social media si alte medii online.
Trendul cumparaturilor online va continua, pentru ca lumea si-a dat seama cat de comod este acest fel de shopping si cate avantaje extra aduce. Asa ca iata aici trei sfaturi care sa te ajute sa iesi castigator in acest joc al marketingului in e-commerce.
Implementeaza social commerce
O mare parte a populatiei din lumea intreaga traieste acum pe social media – iar daca va mai veni inca un val de restrictii, cei care au renuntat la viata in online pentru o perioada, se vor intoarce tot acolo – iar acest lucru este unul bun pentru ownerii de business-uri online.
Social commerce se refera exact la ceea ce crezi: posibilitatea de a-ti afisa produsele si serviciile in social media, iar cei care le vad si sunt interesati de ele sa le poata cumpara direct de pe platforma pe care le vad. Asta se poate intampla acum mai ales ca aproape toate retelele sociale au introdus aceasta posibilitate de a face comert prin intermediul lor. Un punct in plus pe care il aduce social commerce este acela ca este comod: userul ramane pe platforma cu care este obisnuit si asta ii da incredere de-a lungul procesului.
Aflandu-se intr-un spatiu pe care il cunoaste, userul va interactiona mai usor cu produsul tau, fie ca este un post organic sau o reclama. Mai mult decat atat, restul comentariilor si a reactiilor pe care le vede dau inca un strop de incredere in business si produs deopotriva.
Ajuta-te de user generated content
Mai tii minte campania Coca Cola cu numele scrise pe sticle? Ei bine, acesta este un exemplu de user generated content cunoscut pe intreg globul.
Atunci cand urmeaza sa cumpere ceva, oamenii citesc intai recenziile scrise de altii ca ei si mai apoi iau decizia finala. Influencerii si articolele in presa conteaza si ele, insa mai putin decat recenziile scrise pe paginile de social media sau pe pagina fiecarui produs.
Atunci cand gandesti o campanie care implica publicul tau sau publicul larg, ea va avea mai mult succes mai ales in randul celor care sufera de fear of missing out – un fenomen tot mai cunoscut in zilele noastre.
E-mail marketing-ul e inca in top
Chiar daca tot mai putini marketeri pun accent pe e-mail marketing, este timpul tau sa stralucesti in acest sens. Pentru ca s-a dovedit ca deseori e-mail marketing-ul poate sa dubleze investitia si sa castige clienti pe termen lung.
Pontul pe care ti-l dam pentru acest tip de marketing de care lumea pare sa uite tot mai des este sa faci liste cat mai segmentate in functie de interesele celor care sunt inscrisi in baza ta de date, dar atentie: sa fie inscrisi pentru ca si-au dat consimtamantul, nu pentru ca au fost adaugati acolo dintr-o baza de date cumparata. Cu cat mai specifica este informatia trimisa, cu atat mai personal va fi si e-mailu-ul, iar cel care il primeste se va simti apreciat si ii dovedesti ca esti atent la nevoile sale in materie de cumparaturi si preferinte.
Aceste sfaturi trebuiesc adaptate fiecarui tip de business, dar cu siguranta se potrivesc si pentru al tau. Marketing-ul va face diferenta intre business-ul tau si unul care nu se promoveaza aproape deloc.
Nu uita ca noi putem fi alaturi de tine atunci cand vine vorba de social media marketing!