Tu urmaresti de unde vine traficul pe site-ul business-ului tau? Toate cautarile incep de la motoare de cautare cum ar fi Google, Yahoo sau Bing. Daca te bazezi ca oamenii care ajung la tine o fac prin intermediul acestora, atunci ai nevoie de cel mai bun SEO.
SEO sau Search Optimisation Engine inseamna optimizarea informatiilor de pe site astfel incat acesta sa fie prietenos cu motoarele de cautare si sa creasca si sa ajunga pe prima pagina a cautarilor. Asta mai ales pentru ca sansele ca cineva sa dea click pe primul link de pe prima pagina sunt de aproximativ 33%, iar 75% dintre persoane nici nu se gandesc sa dea vreun click pe vreun link de pe cea de-a doua pagina de cautari – asta in cazul bun in care ajung acolo.
Chiar daca pana acum ti-ai concentrat eforturile in alta parte, nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa te ocupi si de SEO pentru site-ul tau si astfel sa cresti, incet dar sigur, in ranking.
Iata 15 metode simple prin care poti sa faci asta, daca depui efortul necesar in aceasta directie.
1. Imbunatateste viteza site-ului
Timpul in care site-ul tau se incarca este foarte important. In primul rand pentru ca attention span-ul oamenilor a scazut drastic in ultima perioada, dar si pentru ca fiecare secunda conteaza din atat de mult, iar acei oameni nu vor mai vizita site-ul tau.
Pe de alta parte, Google sesizeaza timpul mare de incarcare si te va penaliza pentru acest lucru. Daca dureaza mai mult de 3 secunde ca site-ul tau sa se incarce, atunci trebuie neaparat sa faci repede ceva din acest punct de vedere.
Daca doresti sa verifici cat de repede se incarca site-ul tau, da click aici si vei afla daca trebuie sa faci ceva in aceasta privinta sau nu. Iar daca site-ul se incarca greu, sa arunci o privire la tema pe care ai ales-o si plug-ins-urile pe care le ai instalate, s-ar putea sa gasesti acolo un raspuns al problemei tale.
Daca insa este o problema legata de server, atunci poti sa incepi sa cauti o alta companie care se ocupa cu hosting, poate vei avea mai mult noroc.
2. Content de calitate
Contentul de calitate este de dorit atat pe social media, cat si pe site. Important este sa fie unic, nu copiat din alte parti si doar pus pe site. Acesta trebuie sa fie relevant pentru business-ul pe care il ai, sa fie informativ si tot timpul la curent cu noutatile din industrie.
Continutul, cu cat este mai relevat si mai atractiv, cu atat va tine lumea mai mult pe site si astfel va creste in ranking.
3. Optimizeaza imaginile
Stim ca poate parea un pas mic pe care sa-l faci si caruia nu te-ai gandit neaparat sa ii dai o mare importanta, insa poti sa incepi sa schimbi dimensiunea imaginilor de pe site intr-una care sa il ajute sa se incarce mai repede pe de o parte; iar pe de alta parte, redenumeste-le in asa fel incat cuvintele sa aiba legatura cu ceea ce se vede in imagine. Nu lasa numele cu care acestea ies din aparatul foto sau sunt downloadate de pe net, pentru ca, in loc sa te ajute, mai tare te incurca acele denumiri care nu sunt relevante. Foloseste-te de cuvinte cheie si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
4. Foloseste titluri
Pe langa ca informatia va arata mai bine pe site daca folosesti titluri si heading-uri, acestea te vor ajuta si la indexarea in motoarele de cautare.
A avea informatia – fie pe site sau pe blog – intr-un bloc de text nu te ajuta defel. Este greu de citit, iar cel care a ajuns la text il va abandona inainte sa i dea o sansa reala si astfel si scorul SEO va scadea.
5. Incepe un blog
Blogul este foarte important pentru un website. Pe langa ca prin intermediul sau poti sa impartasesti idei si noutati legate de business sau industrie, astfel tinandu-i mai mult pe site pe cei care il viziteaza, il poti si trimite spre paginile pe care vrei sa le incluzi in fiecare postare printr-un link.
In postarile de pe blog poti sa folosesti si celelalte atuuri despre care ti-am povestit mai sus, cum ar fi imaginile, titlurile si headingurile care te ajuta la SEO.
6. Foloseste linkuri din afara
A insera in blog posturile tale linkuri din afara poate sa faca doar bine. In primul rand pentru ca vei da credibilitate informatiei pe care o postezi, dar si daca linkurile au o autoritate mai mare, o pot creste pe a ta in acelasi timp.
Ai grija insa sa adaugi linkuri cu informatii recente si relevante.
Ce mai poti sa faci este sa incluzi si linkuri de la alte pagini de pe site-ul tau. Astfel ii vei directiona pe cititori spre paginile pe care vrei tu sa le viziteze.
7. Adauga mai mult decat simplu text
Am stabilit deja ca textul si pozele sunt importante pentru un website, insa si restul continutului pe care il uploadezi.
Alte tipuri de continut care te vor ajuta in ceea ce priveste SEO sunt video-uri – aici trebuie sa gasesti teme interesante pe care sa le prezinti; podcasturi – poate vei fi chiar tu primul care are podcast din industria ta; prezentari si infografice – despre produse, industrie, echipa etc. Imaginatia trebuie pusa la lucru si rezultatele vor aparea.
8. Vorbeste pe limba lor
Iti doresti sa ai cat mai multi vizitatori pe site si asta e de la sine inteles. Poate industria in care actionezi este la indemana lor, poate nu chiar. Ideal insa este sa vorbesti in termeni pe care ii cunosc. Sau daca acest lucru nu este posibil, sa le explici acei termeni.
9. Repara link-urile incomplete
Se intampla uneori, din neatentie sau din nestiinta, sa adaugi pe site link-uri incomplete sau gresite. Iar Google te va penaliza pentru ele.
Aici ai un tool care iti va spune daca ai asemenea linkuri pe site si unde anume, pentru a sti ce sa repari.
10. Optimizeaza-ti site-ul pentru mobil
De cand cu aparitia smartphone-urilor pe piata, comportamentul utilizatorilor s-a schimbat masiv. Acum nu mai trebuie sa asteptam sa ajungem acasa sa intram de pe calculator sau laptop pe un anumit site care ne intereseaza, ci scoatem telefonul si ne punem pe treaba.
Tocmai de aceea este foarte important ca site-ul tau sa fie optimizat pentru platformele mobile. Daca cineva il acceseaza, iar continutul nu se afiseaza cum trebuie, poti sa fii aproape sigur ca nu va petrece foarte mult timp incercand sa gaseasca informatia de care are nevoie.
11. Pagini de Social Media
Sectiunea de contact de pe site trebuie neaparat sa contina si linkuri catre paginile de social media, pe langa adresa, numarul de telefon si adresa de e-mail la care te pot gasi clientii.
Pe langa contact, pe fiecare pagina ar trebui sa existe un buton de share in social media, pentru a usura munca celor care vor sa impartaseasca cu prietenii informatiile gasite pe site-ul tau. Este un bun instrument pentru a aduce trafic pe site.
12. Foloseste keywords
Keyword-urile sunt acele cuvinte care descriu cel mai bine business-ul tau. Alege-le cu atentie si foloseste-le fara sfiala atat in partea de continut scris/ audio/ video, cat si in denumirea imaginilor.
Poti sa folosesti chiar si o insiruire de 3-4 cuvinte care sa descrie parti ale business-ului tau.
13. Descrieri si titluri atractive
Ca si restul continutului, si descrierile mai scurte sau mai lungi de pe site, la fel ca si titlurile, trebuie sa fie atractive. Trebuie sa aiba puterea de a atrage utilizatorii pe site, iar in continuare, continutul pe care il afisezi sa ii tina acolo.
Atat titlurile, cat si descrierile trebuie sa contina keywords pentru ca site-ul sa fie indexat asa cum trebuie.
Si meta descrierea paginilor trebuie sa fie una la subiect, unica si concisa.
14. Afisaza-ti afacerea pe Google Business
Un instrument care este gratuit si usor de folosit este listarea afacerii pe Google Business. Acolo va aparea adresa, numarul de telefon, orarul de lucru si review-urile lasate de alti membri ai comunitatii.
Ai grija ca informatiile sa fie updatate in functie de perioada, sarbatori etc, pentru a nu induce lumea in eroare.
15. Devino un expert in nisa ta
Probabil acest lucru ti se pare cel mai greu din cate am povestit azi, insa nu este imposibil. Ai intrat intr-un anumit business in primul rand pentru ca te pasiona domeniul, nu-i asa? Ei bine, atunci nu este greu sa devii cel mai bun in acea nisa, pentru ca suntem convinsi ca mereu cauti cai noi de dezvoltare.
Pe de alta parte, si brandingul tau personal joaca un rol important in povestea business-ului tau. Ajuta oamenii atunci cand au nevoie cu sfaturi si raspunsuri la intrebari, iar acestia vor veni inspre tine pentru a-ti cere consultanta. In aceste raspunsuri incearca sa nu pomenesti inca nimic despre brandul tau, pentru a nu parea ca vrei sa le vinzi un serviciu sau un produs din prima. Dupa ce ai stabilit o conexiune cu ei, poti sa incepi sa le prezinti beneficiile pe care le aduci pe piata, iar ei se vor uita cu mai multa incredere la business-ul tau.
Acestea sunt 15 sugestii pe care le avem pentru a-ti imbunatati partea de SEO si a creste in pozitii pe paginile google. Arata-i acest articol si persoanei care se ocupa de comunicare in business-ul tau, iar daca nu ai inca pe cineva dedicat in acest sens si ai nevoie de ajutor pentru partea de SEO, suntem aici pentru tine.
Articol scris de:
Victor Dulu
Owner @ 247Digital.Net