E-mail marketing-ul este si astazi cel mai profitabil instrument al oricarui marketer. Nu este intotdeauna usor insa sa aduni o baza de date careia sa i te adresezi mai apoi. Iar un al doilea inconvenient al acestei povesti este felul in care ajungi la cei care ti-au lasat adresa de mail si sa fie in inbox, nu in folderul de spam sau junk, in functie de clientul de e-mail pe care il folosesc.
Nimeni nu a zis ca munca de marketer este usoara, iar de antreprenor nici nu mai vorbim. Noi suntem aici insa sa iti dam sfaturi care sa iti usureze macar putin sarcinile de zi cu zi si sa iti faca procesele mai eficiente.
Azi iti vorbim despre pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a te asigura ca e-mailurile tale ajung in inboxul celor abonati la newsletterul tau. Inainte de a pune un accent mare pe content, este necesar sa te asiguri ca va ajunge la cine trebuie.
Unul dintre cele mai mari inconveniente atunci cand vine vorba despre e-mail marketing este marcarea ca spam a mailurilor pe care le trimiti. Acest lucru se poate intampla atunci cand cei carora le trimiti e-mail te marcheaza ca fiind spam; sau filtrele anti-spam fac asta inainte ca e-mailul sa ajunga la destinatar.
Creeaza un domeniu separat
Marketing-ul face parte dintr-o structura mai mare de comunicare si identitate de brand si este cel mai bine ca toate acestea sa fie interconectate si in armonie din toate punctele de vedere.
Cea mai simplă solutie de a trimite e-mailuri catre o baza de date este cu ajutorul unei adrese de e-mail de Gmail, Yahoo sau o adresa cu numele domeniului tau. Insa nu este si cea mai buna. Pe langa ca a nu avea un domeniu al tau da dovada de neprofesionalism, ele pot fi deseori incadrate ca spam. De asemenea, nu poti nici sa verifici unde ajung mailurile tale si nici nu ai siguranta ca acestea vor fi disponibile mereu.
Sa folosesti propriul domeniu pentru mesajele de marketing nu inseamna lipsa de profesionalism, insa vine cu alte probleme: daca mai multe persoane marcheaza e-mailurile tale externe ca fiind spam, acest lucru le poate afecta si pe cele interne.
Daca ai deja un domeniu caruia sa ii atasezi adrese de e-mail, gaseste unele care sunt specifice pentru actiunile pe care urmeaza sa le faci. Daca doresti sa trimiti comunicate de presa, foloseste o adresa de tipul press@numedomeniu.ro; sau daca ai promotii, poti folosi avantaje@numedomeniu.ro si lista poate continua.
Ajuta-ti domeniul sa fie unul recunoscut
Se stie foarte bine ca domeniile abia lansate pe piata sunt de cele mai multe ori susceptibile a fi spam. Insa si pentru acest inconvenient exista o solutie care depinde doar de timp.
Sa aduni o baza de date reala si asupra careia fiecare persoana care si-a lasat e-mailul intr-un formular sa fie de acord dureaza o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de business-ul pe care il ai si cum transmiti mesajul catre marea masa a publicului.
Asa ca poti sa profiti de acest timp si sa iti faci domeniul cunoscut.
Iata pasii pentru a face asta:
- creeaza un landing page sau un site micut pe care sa dai informatiile cheie despre business-ul tau – asta daca nu ai deja unul.
- foloseste noua adresa de e-mail pe care ai creat-o pentru a trimite mail-uri interne si roaga-ti colegii sa raspunda la ele – astfel vei evita problema spam-ului in mare masura.
- in prima instanta foloseste o singura adresa per domeniu, iar dupa ce acesta creste in popularitate, adauga si altele.
Testeaza e-mail-ul inainte sa-l trimiti
Un trick important pe care ti-l oferim azi este tool-ul prin care poti sa testezi cat de spammy este e-mail-ul tau. Acesta te va scuti de eforturi in van si iti va spune daca e-mail-urile vor ajunge cu bine la cat mai multi destinatari sau nu.
Dupa ce ai trecut de perioada descrisa mai sus, este randul sa dai drumul campaniilor de e-mail marketing care sa ajunga la cei care au optat sa primeasca vesti de la tine.
Fa follow-up
Cu toate ca oamenii au apasat un buton pentru primirea newsletterelor, se prea poate ca uneori sa le scape e-mail-ul tau din diverse motive: le sterg in bulk pe cele primite intr-o zi; l-au citit insa nu au avut nicio reactie; l-au lasat necitit.
Tocmai de aceea este bine sa le trimiti din cand in cand cate un e-mail in care sa le reamintesti informatia pe care doresti sa o primeasca.
Nu uita ca poate cea mai importanta parte a acestor e-mail-uri este personalizarea: numele si mai ales informatia pe care o transmiti.
Tu ce tehnici de e-mail marketing folosesti?