fbpx

Termenul de dropshipping castiga tot mai mult teren odata cu cresterea importantei e-commerce-ului in viata de zi cu zi a oamenilor, cu pandemie sau fara. Se asteapta o crestere cu inca 30% a pietei in urmatorii 4 ani.

Daca ai auzit termenul si nu ti-ai dat seama ce inseamna acest sistem, ai ajuns in locul potrivit, pentru ca in acest articol vei afla:

  • Ce este dropshipping-ul;

Ce este dropshipping-ul

Dropshippingul este acea parte a comertului online in care tu ca proprietar de business nu trebuie sa cumperi produsele pe stoc pe care le comercializezi. Acest lucru este posibil deoarece tu stabilesti un contact si contract cu o persoana sau un business care produce lucruri pe care doresti sa le vinzi, iar tu ca entitate trebuie sa te ocupi de intermedierea legaturii dintre clientul final si producator.

In tot acest proces, imaginea ta va fi la mijloc, deoarece cumparatorul nu va trebui sa afle cine este de fapt producatorul al carui produse le vinzi. Acesti producatori raman invizibili, iar tu va trebui sa te asiguri ca produsele pe care clientii finali le primesc de la ei sunt la cele mai inalte standarde de calitate si, mai ales asa cum au fost ele descrise pe website-ul tau.

Cum decurge procesul de dropshipping

Pentru ca dropshippingul sa existe este nevoie de un produs care sa fie efectuat in serie cat mai mare. Acesta este vandut de catre producatorul care se ocupa sa aiba un stoc permanent pe care sa il puna la dispozitie cumparatorilor.

Pasii pe care produsul il parcurge de la producator la clientul final prin intermediul tau sunt urmatorii:

  • tu ca business ai un website pe care ai urcat produsele pe care doresti sa le comercializezi si te ocupi si de partea de promovare pentru ele;
  • clientul plaseaza comanda pe website-ul tau;
  • tu transmiti mai departe aceasta comanda producatorului;
  • acesta din urma se ocupa de trimiterea coletului catre cumparator – datele sale nu vor aparea nicaieri, ci ale tale sunt cele care ies in fata;
  • tu primesti de la producator detaliile despre transport, pe care sa le dai mai departe destinatarului.

Care este implicarea ta in acest proces

In primul rand, daca doresti sa incepi un business de tipul dropshipping, trebuie sa stii ca investitia ta initiala trebuie sa fie intr-un website cu un design atractiv, textele la fel si cu produse de interes. Nisa o alegi tu, iar de-a lungul timpului poti sa o diversifici fara probleme.

Foarte important este sa alegi platforma de e-commerce pe care o intelegi cel mai bine – cele mai cunoscute sunt Woo-Commerce si Shopify sau poti alege si variante de magazine produse in Romania, precum Gomag. De cele mai multe ori, acestea vin cu teme predefinite, astfel nu va trebui sa depui un efort foarte mare cand vine vorba de investitii in website.

De-a lungul procesului trebuie sa te asiguri ca producatorul de la care doresti sa cumperi produsele este unul care se tine de cuvant si livreaza ceea ce promite. Asta in primul rand pentru a putea onora toate comenzile si pentru a te asigura ca brandul tau este vazut ca unul pe care te poti baza si livreaza ceea ce vinde.

Un alt punct la care trebuie sa te gandesti este cum acoperi partea de customer support atunci cand este nevoie sa raspunzi intrebarilor frecvente care pot sa apara de la cumparatori de-a lungul procesului. Iar aici venim spre tine cu doua solutii:

  1. Angajezi o echipa pe care o instruiesti in asa fel incat sa fie pregatiti sa raspunda intrebarilor felurite care pot aparea de la clienti diversi si care au avut experiente diferite cu site-ul tau sau cu produsele pe care le vinzi.
  2. Creezi o pagina de FAQ pe site, unde sa scrii raspunsurile celor mai frecvente intrebari venite din afara. Aceasta a doua solutie este una mai de avarie, pentru ca nu toata lumea se loveste de aceleasi probleme, iar uneori raspunsurile sunt mai complexe decat pot sa gasesti in aceasta sectiune.

Dropshippingul este un business care se potriveste la inceput celor care doresc sa isi rotunjeasca veniturile, insa nu peste noapte. Acest business este perfect pentru cei care vor sa paseasca pe calea antreprenoriatului si au nevoie de un inceput; inca si pentru cei care doresc sa testeze si aceasta optiune de business.

Un mare avantaj al acestui tip de business este ca nu trebuie sa iti faci probleme inca de la inceput despre produse, unde le depozitezi si sa te ocupi de transport. De toate acestea se ocupa producatorul sau furnizorul, bataia ta de cap ramane gasirea unor producatori sau furnizori de incredere si marketarea produselor si a business-ului tau. Iar daca ai nevoie de ajutor cu toate acestea, suntem aici sa-ti oferim atat partea de consultanta, cat si pe cea de implementare. Haide sa povestim despre dropshipping!

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net